Ukrán belharc: Kijev polgármestere nekiment Zelenszkijnek, attól tart, Ukrajna autoriter állammá válik

2023. december 03. 11:49

Vitalij Klicsko a háború kezdete óta egyetlen alkalommal sem beszélt személyesen vagy telefonon Volodimir Zelenszkij elnökkel, pedig a hivataluk alig pár száz méterre található egymástól az ukrán fővárosban.

2023. december 03. 11:49

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere nemrég a német Der Spiegelnek adott interjút. A városvezető kijelentette:

attól fél, hogy Ukrajna autoriter állammá válhat a jövőben. 

„Egy bizonyos ponton nem leszünk különbek Oroszországnál, ahol minden egyetlen személy kényétől és kedvétől függ. Jelenleg egyetlen független intézmény maradt, de az is nagy nyomás alatt áll: az önkormányzatiság” – fogalmazott Klicsko, aki egyben az ukrán Városszövetséget is vezeti.

„A háború első napjaiban az ország vezetés nélkül maradt”

Klicsko arra is kitért, hogy „a háború első hónapjaiban az ország vezetés nélkül maradt, és 

őszintén szólva teljes volt a káosz”

– jelentette ki.

Megjegyezte, hogy ebben az időszakban kulcsfontosságú szerepe volt azoknak a polgármestereknek, akik segítettek egy-egy város megvédésében.

Majd azt is szóvá tette, hogy azóta több választott polgármestert rendeleti úton távolított el a központi kormányzat. Mint ismert, Csernyihiv polgármesterét például azért, mert „nem megfelelően használta” a szolgálati autóját.

Az interjúból egy megdöbbentő részlet is kiderült: Vitalij Klicsko a háború kezdete óta

 egyetlen alkalommal sem beszélt személyesen vagy telefonon Volodimir Zelenszkij elnökkel, 

pedig a hivataluk alig pár száz méterre található egymástól az ukrán fővárosban.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MAXYM MARUSENKO / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. december 05. 08:59
Ukrajna mint autokrácia? Ugyan kérem, az nem Magyarország, ahol egy párt zsinórban 4x2/3-dal nyer. Ukrajna a betiltott ellenzékkel és elhalasztott választásokkal egy liberális mintademokrácia. De legalább tudjuk, hogy ott is az önkormányzatiság a lényeg. Az önkormányzatok szövetsége pedig a városok szövetsége, azaz az ország.
Kiscsiga
2023. december 04. 05:29
Húú ez nagyon le van maradva. Hisz már egy jó ideje diktatura ukrajna
jandor
2023. december 04. 02:03
Vitalij Klicsko a háború kezdete óta egyetlen alkalommal sem beszélt személyesen vagy telefonon Volodimir Zelenszkij elnökkel, Ezt azért nem hiszem el, mert van videó a találkozásukról.
figyelő4322
2023. december 04. 01:58
"attól fél, hogy Ukrajna autoriter állammá válhat a jövőben." Komolyan beszél ez a Klicskó? Hogyne, a boxoló/ polgármester nagyon finoman fogalmaz, hiszen már a jelenben is egy jó kemény diktatúra Ukrajna! Ha majd, talán a háború után autoriterré válhat, az egy óriási progresszív lépés, tehát valódi pozitív fejlemény lehet a mostani helyzetből...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!