Szerbiában befejezték a választásokat

2023. december 17. 20:28

Az eredmények este 10 óra után várhatóak, a részvétel magasabb volt, mint tavaly.

2023. december 17. 20:28
VUCIC, Aleksandar

Befejeződött az előrehozott parlamenti, tartományi, illetve önkormányzati választás Szerbiában, vasárnap 20 órakor bezártak a szavazóhelyiségek. A részvételi arány 18 óráig 51,93 százalékos volt. Tavaly ugyanebben az időpontban 50,82 százalékos részvételről adott hírt a választási bizottság.

A választási bizottság szerint nyugodt volt a voksolás, nagyobb szabálytalanságot csak néhány helyen észleltek. A testület kapott bejelentést arról, hogy volt egy szavazóhely, ahol az egyik szavazó ki akarta nyitni a szavazóurnákat, ám a választási bizottság, valamint a hivatalos szervek ezt megakadályozták. 

Megfigyelők szerint a legtöbb helyen eljárásbeli szabálytalanságok történtek, 

például a voksolók nem a megfelelő urnába dobták a szavazatukat vagy a bizottság nem ellenőrizte a szavazó személyazonosságát. Egyes megfigyelők szerint több helyen nyomást gyakoroltak a szavazókra, de olyan is történt, hogy a kampánycsend ellenére a szavazóhelyek környékén propagandaanyagot osztogattak.

 Az előzetes eredményekre 22 óra után lehet számítani. A hivatalos és végleges eredményeket csütörtökig kell nyilvánosságra hozni, ám ha meg kell ismételni néhány helyen a voksolást, akkor csak néhány hét múlva várhatók végleges adatok. 

A 3 százalékos parlamenti küszöböt a felmérések szerint hat szerb, valamint néhány kisebbségi párt lépheti át. 

A nemzeti kisebbségek pártjainak parlamentbe jutása nem a háromszázalékos küszöb elérésétől függ: a természetes választási küszöb használata van érvényben, ami azt jelenti, hogy annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt anélkül, hogy el kellene érnie a 3 százalékot. Egy három éve elfogadott törvénymódosítás szerint a természetes küszöb meghatározásakor a kisebbségi pártokra leadott szavazatoknál 1,35-ös szorzót használnak.

A pártelnökök voksuk leadásakor egybehangzóan azt mondták: jó eredményre számítanak. 

A valamivel több mint 6,5 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár összesen 18 lista közül választhatott, míg a tartományi parlament helyeiért 13 lista jelöltjei versengtek. Emellett Szerbia 65 önkormányzatában, a többi között Belgrádban is választást tartottak, amelynek a legfőbb kérdése, hogy a Szerb Haladó Párt meg tudja-e tartani hatalmát vagy az ellenzék kilenc év után átveheti a főváros irányítását.

(MTI)

Nyitókép: Aleksandar Vucic szerb elnök szavaz az előrehozott szerbiai választásokon Belgrádban 2023. december 17-én. MTI/EPA/Andrej Cukic

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uztu
2023. december 18. 07:04
Befejezték? "Srácok ezek a választásoknhülyeségek Fejezzük abba"
véna
2023. december 17. 22:38
Gratulálunk Vucsics elnök úrnak!
nagymester-b-2
2023. december 17. 22:25
Nyugodtan zajlott, csak néhol nem ellenőrizték a személyazonosságot, megtörték a kampánycsendet, több helyen nyomást gyakoroltak a szavazókra. Mondjuk ez külön-külön is gáz, minket ennek a tizedéért keresztre feszítenének.
h040183
2023. december 17. 21:14
Bizony bizony, Szabadkán sorban álltunk, hogy szavazzunk! Ilyen már régen nem volt, meglepő, és attól tartok az eredmény is az lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!