Szerbia: Orbán szövetségese behúzta az előre hozott választásokat

2023. december 17. 22:32

A vajdasági magyarok jelen állás szerint a korábbi öt helyett hat képviselőre számíthatnak a 250 tagú belgrádi törvényhozásban.

2023. december 17. 22:32
VUCIC, Aleksandar

A szavazatok 50 százalékának feldolgozottsága alapján a Szerb Haladó Párt támogatottsága 47,1 százalékos – jelentette be Ana Brnabić kormányfő, aki szerint a listájuknak minimum 125 képviselője lesz a köztársasági parlamentben, tudósít vasárnap este tíz óra után a szerbiai választás első részeredményeiről a Szabad Magyar Szó.

A Vucic-párt adatai szerint a Szerbia az erőszak ellen 23, a Szerbiai Szocialista Párt 6,7, a NADA koalíció 4,9 százalékot ért el. A választások meglepetése a koronavírust a legnevetségesebb vírusnak nevező Branimir Nestorović lett, aki a szavazatok 4,6 százalékát birtokolja, derül ki a cikkből.

Közben a Pannon RTV  is arról ír, hogy toronymagasan vezeti az Aleksandar Vucsics – Szerbia nem állhat meg lista a köztársasági parlamenti választásokat a Szabad Választásokért és Demokráciáért, valamint az Ipsos részeredményei szerint. 

A szerb államfő nevével fémjelzett lista a szavazatok 46,6 százalékát szerezte meg. Második Szerbia az erőszak ellen 23,1 százalékkal, harmadik Ivica Dačić – Szerbia miniszterelnöke 6,9 százalékkal. A Vajdasági Magyar Szövetség – Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! 1,7 százalékon áll, ami jelenleg hat mandátumot jelent a köztársasági parlamentben a részeredmények szerint” – olvasható a másik délvidéki magyar médium cikkében.

Nem kell aggódni, még meggyőzőbb lesz a győzelmünk, mint a legjobb előrejelzések – jelentette ki az urnazárás után Vucsics. 

A részvételi arány egyébként kicsivel több volt, mint az előző választáson: este 7 óráig országosan 55,9 százaléknyi választópolgár adta le voksát.

Frissítés 22:39

75 százalékos feldolgozottságnál így néz ki a verseny:

  • Aleksandar Vučić – Szerbia nem állhat meg - 46,6 százalék,
  • Szerbia az Erőszak Ellen (baloldali egyesült ellenzék) - 23,1 százalék,
  • Szerbiai Szocialista Párt (Slobodan Milošević egykori pártja, Vučić szövetségesei) - 6,8 százalék,
  • NADA - Szerb Koalíció (jobboldali ellenzék) - 4,8 százalék,
  • Mi - A Nép Hangja (jobboldali ellenzék) - 4,8 százalék,
  • Vajdasági Magyarok Szövetsége - 1,8 százalék 

Ezzel hivatalosan is ki lehet jelenteni, hogy Vucsicsék nyertek. Emellett jó remény van arra is, hogy a vajdasági magyarok ötről hatra növelik képviselőik számát Belgrádban.

Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szarvas-2
2023. december 18. 06:14
Hála Isten. Legalább ott nem lesz "moslékkoalicio" -ami ugye egymást is gyűlölő(!) és egymás törekvéseit kioltó(!) csoportokból áll-és amelyben igy ,az apparátusi csomópontokon elhelyezett CIA(zsidó) agentek érvényesithetik az usai deep state "világuralmistáinak" érdekeit-ami a liberális demokrácia ismérve-és Europa megszállva tartásának ezköze(!).
Kovács Ubul
2023. december 18. 04:38
Végre rátérhetünk a Vajdaságban kialakult tálib autonómia kérdésére.
fenris
2023. december 18. 00:58
Jól van. Vucic emlékszik, és ki is mondja, hogy tudja, mire kért minket a NATO a csatlakozás után: hogy kapjuk hátba őket. Orbán nem tette meg, ezért van meg a bizalom.
véna
2023. december 18. 00:40
Ez vár minden olyan országban a fosadékra ahol értelmes emberek élnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!