„Putyin uralma alá vonná Ukrajna javát – a maradékot meg odadobná Magyarországnak, Lengyelországnak és Romániának”

2023. december 30. 17:19

A Kreml nem csak néhány terület meghódításában érdekelt, Putyin a hatalom hosszú távú megszilárdítása érdekében Oroszországot szisztematikusan katonai állammá alakítja át. A Nyugat pedig hamarosan drágán megfizethet a vakságáért – írja a Neue Zürcher Zeitung.

2023. december 30. 17:19

Vlagyimir Putyin egyet akar: örök időkre véget vetni Ukrajna önállóságának, az ország nagy részét Oroszország hatalma alá vonva, a maradékot pedig odaajándékozva Lengyelországnak, Magyarországnak és Romániának. 

Ennek az egyértelmű és nem is titkolt tervnek pedig akár Hitler vagy Sztálin is lehetne a kiötlője

 – írja Andreas Andreas Rüesch Oroszország-szakértő. 

A svájci Neue Zürcher Zeitung külpolitikai rovatvezető-helyettese szerint szerint nem lehet pontosan tudni, mi lehet e mögött az elképzelés mögött: egyszerű demagógia vagy előrehaladott őrület. Putyin ugyanis folyamatosan és már eleve kétségbe vonja az ukrán nemzet létezését, beszédeinek másik fontos része pedig a fejlett demokráciáknak való hadüzenet hangoztatása – mondván, azok az orosz birodalom felszabdalását tekintik célnak. Miközben ennek némileg ellentmond, hogy az egységeit a norvég, balti és finn határokról átvezényelte Ukrajnába.

Egy azonban biztos, mondja  Rüesch, hogy Oroszország első emberének a hosszan elhúzódó háború az érdeke, és nem csupán a nyilvánvaló nagyzási hóbortja miatt. Hanem nagyon is racionális okokból: a területek bekebelezése mellett katonai államot akar építeni. A Nyugat ezt nem akarja észrevenni, de drágán megfizethet a vakságáért.

Ezen célokat segíti, hogy az orosz állami televízió már régóta a gyűlöletszítás és a háborús borzalmak egyoldalú, propagandisztikus szócsöve lett. A stúdióba behívott „szakértők” egymást felülmúlva primitív szidalmakkal illetik Ukrajnát és a Nyugatot, 

következmények nélkül fenyegetőznek Kijev eltörlésével vagy a NATO-országok atombombák általi felperzselésével. 

A nézők pedig azt találgatják, vajon kit fognak legközelebb az orosz tankok átgázolni? A baltiakon? Vagy a lengyeleken?

Ezek a kirohanások Rüesch szerint mind Putyin stratégiájának erősítői, amely az imperialista nagyhatalmi vágyból táplálkozik. Ezért amíg ő van uralmon, a béke teljesen elképzelhetetlen; ha szeretné, sem tudna többé együttműködni a Nyugattal, otthon pedig biztos pozícióban van. És miközben egész Európa biztonságát megrendítette, a vele szemben állók már túl vannak azon a ponton, amikor tehettek volna valami érdemlegeset; például fontos fegyvereket tagadnak meg Ukrajnától, ölbe tett kézzel nézik, ahogy Oroszország kijátssza a szankciókat, ugyanakkor legyintenek rá, 

hogy Ukrajna összeomlása esetén az orosz csapatok valószínűleg egyszer csak Kelet-Európában teremtődnének. 

Az Oroszország-szakértő ezért úgy véli, muszáj a Nyugatnak elrettentéssel élni. Ez azért lesz nehéz, mert az EU régóta elhanyagolja a védelmi ipart. Nem árt viszont a lehető leggyorsabban hadfelszereléseket vinni az ukránoknak, hogy amíg még lehet, Putyint meg lehessen állítani.

Nyitókép: MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 355 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ataman-0
2024. január 01. 00:41
Valaki komolyan veszi ezt az állítólagos szakértő zagyvaságait...? 🤔
vandor-58
2024. január 01. 00:19
Minden évszázadra jut néhány beteg agyu országot vezető politikus kezdem tényleg elhinni hogy mátrixban élűnk és az egész életünket egy számítógép vezérli, ezek meg a rosszindulatú vírusok, de lehet hogy csak szimplán elmebetegek.
alexandrosz-2
2023. december 31. 15:56
Ez nagyon hülye szegény.
omega
2023. december 31. 13:04
Vajon honnan szökött meg ez az elmebeteg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!