Svájci lap: Az ukrán EU-csatlakozásról szóló pókerjátszmában Orbán szinte csak nyerhet

2023. december 11. 12:42

A Neue Zürcher Zeitung szerint az európai politikusok szinte udvarolnak a magyar kormányfőnek, hogy elkerüljék a katasztrófát az uniós csúcson.

2023. december 11. 12:42
null

„Orbán Viktor mesterien űzi azt a játékot, hogy kicsiny országa nagy hatású legyen a nemzetközi porondon – hála ösztönös és könyörtelen politikájának, ami egyébként páratlan” – kezdi írását a Neue Zürcher Zeitung, azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormányfő most ugyanezt a taktikát alkalmazza az Ukrajnának folyósított újabb pénzügyi segély, valamint az uniós csatlakozás kapcsán. 

Az európai vezetők épp ezért szinte udvarolnak a miniszterelnöknek, nehogy az eheti csúcs katasztrófával végződjön. 

A cikk megemlíti Charles Michelt, Emmanuel Macront, és legutóbbi példaként Volodimir Zelenszkijt is, aki Argentínában beszélt Orbánnal. 

Ezt is ajánljuk a témában

A svájci  lap azt is írja: a magyar kormányfő nyugati beruházókat vonzó feltételekkel köti magához. Szüksége van sok és olcsó energiára a gazdasági tervekhez, ám épp emiatt nagy a függés Moszkvától. Ezért nem érdeke, hogy határozottan kiálljon Kijev mellett.

A blokáddal pedig Orbán célba veszi a visszatartott uniós forrásokat is. Úgy tűnik, hogy Brüsszel hajlamos a kilátásba helyezett vétót a pénzekért vívott hazardírozás részének tekinteni, és könnyen lehet, hogy 10 milliárd eurót oda is ad Magyarországnak a visszatartott 27 milliárdból. 

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. december 12. 15:13
Buktával a napot! A nemzeti inzultáció után egy héttel a vétótlan köpcös geci megszavazta a 11. szankciós csomagot (pártucat szankcióhosszabbítás után persze). Ma is megtenné, ahogy hathavonta megszavazza a 11 szankció hosszabbítását. Is. Lesznek itt még a nernyik seggfejek legjobb barátai a magyargyilkos hohol nácik a zsidó bunkergoblinnal az élen.
Dunhill67
2023. december 11. 21:50
de hát el van szigetelve vagy mifasz :-O
Dr Bubo
2023. december 11. 19:53
Legyen Oroszország az Eu tagja!
KBA98
2023. december 11. 17:34
Aki olvassa a külföldi hozzászólásokat pl. a YT-on az amcsiknak tele van a hócipőjük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!