„Remélem, nem lő le a légvédelem; Kedves Mikulás, hozz nekünk győzelmet” – a második háborús karácsonyt élik át az ukrán gyerekek

2023. december 23. 09:39

Van, aki egyszerűen csak annyit kért az ünnepekre, hogy a fronton harcoló édesapjával tölthesse a karácsonyt.

2023. december 23. 09:39
ukrán gyerekek

Az ukrajnai gyerekek az idei ünnepi időszakban nem csak játékokat kérnek, mivel Oroszország továbbra is drónokkal és rakétákkal támad városokat és településeket, számol be a BBC.

Az elmúlt hónapban fokozódtak a polgári infrastruktúra elleni orosz támadások, és ez súlyosan érintette a gyerekeket is. 

Ezek a támadások nemcsak sérüléseket okoztak a gyermekek körében, de a félelem és a rettegés is tovább erősödött, továbbá  gyermekek milliói maradtak Ukrajna-szerte tartósan áram, fűtés és víz nélkül, ami további súlyos veszélynek teszi ki őket a hőmérséklet csökkenése miatt” – idézik Regina De Dominicis, az UNICEF európai és közép-ázsiai regionális igazgatóját.

A BBC közölt néhány, gyerekek által a Mikulásnak írt levelet is.

A 6 éves Kaya egy kézműves készletet, egy játékot és azt szeretné, hogy láthassa az apukáját karácsonykor. Édesapja a kelet-ukrajnai Avdijivkában harcoló 47. gépesített dandár tagja. A Mikulásnak írt levelében ezt írta: „Szeretném, ha az apukám, aki most Ukrajnát védi, eljönne hozzám karácsonyra. Kérlek, segíts neki ebben” – írta.

Az ötéves Maks kérése nagyon egyszerű: győzelmet szeretne karácsonyra. „Kedves Mikulás, hozz nekünk győzelmet” – áll az ablakpárkányon hagyott levélben.

Édesanyja szerint Maks a felnőttek beszélgetéséből vette át erős hazafiságát és Ukrajna győzelmének fontosságát. A család Kijevből Nyugat-Ukrajnába költözött, amikor kitört a háború.

A 12 éves Katya a 2023-ban berobbanó ChatGPT-t használta a levél megírásához. „Őszintén hálás vagyok a hihetetlen pillanatokért” – írta az évéről a kislány. Az AI chatbot segített neki a 2024-re vonatkozó célok megfogalmazásában is. „A következő évre az a vágyam, hogy fejlesszem a rajzkészségemet és javítsam az önmotivációs képességeimet” – írta levelében.

Katya Kijevben él, itt gyakorlatilag 2022 októbere óta rendszeresek a rakétatámadások. A lány levelében ezért azt is írta a Mikulásnak: „Remélem, nem lő le a légvédelem...”

Nyitókép: Ukrán gyerekek játszanak a szétlőtt Mariupolban. Fotó:Anadolu Agency/AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HunCsz
2024. január 20. 21:02
Kedves kisfiú jogos igényed, hogy normális boldog gyerekkorrod lehessen Ehhez apukádnak és a sorstársainak ki kellene teriteni a népetekre tört a BlackRock zsoldjában lévő kazár, gyilkos maffiát és az orosz testvéreitekkel meg kell békülnötök. Mert szegény orosz társaidnak hoholia keleti részén már 2014 óta kell a tiednél szörnyűbb életet élniuk. Győzd meg aput és a rokonságot és ahogy ezt a ördögfajzatokat eltakaritottátok jön egy szebb világ egész europára Persze ehhez nekünk tőletek nyugatabbra az itteni gazembereket kell hasonlóan eltakaritani. Még egy jó útra való neked az életed elején lévő embernek. Sose hidd el, hogy a nyugat vagy bárki más jót akar nektek. Ezek hazudnak és mindent elfognak venni tőled, ha hagyod, ahogy most az apukádat is elvették Egy szebb jövőt mindannyiunknak, ahol nem lesz többé náci világkirályság, klaus schwabok és gyurka bácsik meg zelenskij véres bohocok
2023. december 26. 00:47 Szerkesztve
Mekkora aljasság már gyerekeket sajnáltatni. A mi gyermekeinket a náci ukránok, ha módjukban állna, a sárba tipornák. Mindenki óvja a maga sarját. A nácik is a maguk kis nácijaikat... Kegyetlennek tűnhetek, habár anya vagyok, de akkor is azt írom, ici- pici sajnálatot sem érzek azokkal szemben, kiknek a célja a világháború pusztítása...a mi gyermekeinket szeretjük és védjük.
Krupp Skya
2023. december 24. 17:16 Szerkesztve
Az a helyzet hogy azok az ukránok is akik megerőszakolták anyósomat, elvitték nagyapám zsebóráját azok is gyerekek voltak valamikor. Nem volt érdemes nekik felnőni. Mennyivel jobban járt volna anyósom és nagyapám ha ezeket az ukránokat már gyermek korban lelövik az oroszok. Ugye milyen gondolat ébresztést csináltam nektek. Engem is ha lelőnek az oroszok 1956-ban, akkor Bokros Lalyos nem tudta volna megfelezni a nyugdíjamat. Ugye milyen érdekes dolgok vannak.
Burdisgarage
2023. december 24. 13:05
Ilyen az amerikai mikulás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!