Putyin végső csapásra készülhet

2023. december 12. 07:54

Josep Borrell kétségbeesetten kéri Ukrajna további támogatását, miközben az oroszok mozgósítanak és a fegyvergyártást is megoldják.

2023. december 12. 07:54

Az Unian arról ír, hogy Josep Borrell, az Európai Bizottság alelnöke, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök új lendületet próbál adni az Ukrajna elleni háborúnak, ezért az uniónak fel kell gyorsítania az Ukrajnának nyújtott támogatást.

Borrell szerint Ukrajna jelenleg két fronton tesz erőfeszítéseket: a háborúban és a csatlakozási tárgyalásokban.

„A katonai fronton Oroszország átcsoportosít, több katonát mozgósít, több katonai felszerelést kap és gyárt. Támogatnunk kell Ukrajnát az ezzel szembeni fellépésben” – mondta Borrell. Hangsúlyozza: Oroszország több mint két hónap óta először indított ballisztikus rakétatámadást Kijev ellen. 

„Mindent meg kell tennünk, hogy megakadályozzuk Putyin győzelmét. Továbbra is támogatnunk kell Ukrajnát. Már megkezdtük a párbeszédet és a szakértői konzultációkat Ukrajnával a jövőbeli biztonsági kötelezettségvállalásokról. Operatív és katonai támogatást kell nyújtanunk, de 

dolgoznunk kell a kiszámítható hosszú távú finanszírozáson is”

 – mondta.

Borrell szerint a fentiekhez az unióban egységesnek kell maradni, meg kell erősítenie az európai védelmi ipart, és segíteni kell Ukrajnát saját védelmi termelésének növelésében. Közben 

a diplomata elismerte: a támogatás akadozik, nincs megegyezés 

a következő fegyvercsomagról sem.

A nyitókép illusztráció. Fotó: DIEGO HERRERA CARCEDO / ANADOLU AGENCY / ANADOLU VIA AFP

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. december 12. 15:47
ennek is nagyon viszket a segge hogy Europa megsemmisulese aran garantalja az amerikai erdekek vedelmet
esvany-0
2023. december 12. 15:19
"Fel kell gyorsítania az Ukrajnának nyújtott támogatást Támogatnunk kell Ukrajnát Mindent meg kell tennünk, hogy megakadályozzuk Putyin győzelmét" KELL??? Ki monda? Csak nem a nagy filantróp? Egyáltalán nem "kell", csupán opció, annak, akinek van kedve hozzá.
alexandrosz-2
2023. december 12. 13:17
Ezt a borell nevű gecit is megszavazta a véptótlan köpcös geci. Pont, mint ursulát, a pfozerest, meg persze a tuskót és a charlesmichelt. Jó választás volt a sunyi köpcös gecitől.
istvanpeter
2023. december 12. 12:56
Ugyebár az lenne a nagy trükk, hogy a háború terheit az Unió viselje, a profitokat pedig a háttérhatalmi maffia anyaországa, az Egyesült Államok zsebelje be miközben, szép lassan az egész Európa gyarmati szintre süllyed.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!