Putyin: Odessza orosz város

2023. december 14. 13:04

Kérdés, hogy komolyan gondolta-e az orosz elnök, vagy csak beleeresztett az éterbe egy történelmi megjegyzést.

2023. december 14. 13:04
null

A Fekete-tenger partvidékének és a Krímnek soha semmi köze nem volt Ukrajnához, Odessza pedig orosz város” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki évértékelő sajtóértekezletén, amelyen azt is hangoztatta: Orbán Viktor nem oroszpárti politikus. Putyin álláspontja szerint a tragédia ellenére az orosz és az ukrán alapvetően egy nép, és ami most történik, polgárháborúhoz hasonlítható. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Odessza orosz város, hiszen tudjuk” – mondta Putyin. Az orosz elnök azt hangoztatta, hogy az ukrajnai területek délkeleti része mindig is oroszbarát volt, a Fekete-tenger partvidékét, amely az orosz-török háborúk eredményeként került Oroszországhoz, Lenin adta oda Ukrajnának. 

Kérdés, hogy ez a kijelentés egy leendő orosz hadművelet kapcsán hangzott el, vagy csak az orosz hazafias szavazók lelkének akart kedveskedni az elnök. Az Ukrajna délnyugati részén fekvő milliós nagyváros egyébként az ország 3. ( most, hogy Harkovból sokan elmentek, talán a 2.) legnagyobb települése, kikötője miatt stratégiai jelentőséggel is rendelkezik. 

Az oroszok még a háború elején tettek partaszállási kísérletet a városban, illetve többször bombázták is Odesszát, azonban az elmúlt egy évben a keleti front és az ukrán ellentámadás elvonta a figyelmet a nagyvárosról. 

(MTI, Mandiner)

Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/George Vitsaras

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
muszlim1970
2023. december 15. 05:22
Persze hogy az!Ukrajna semmi!Kiirtani!
P_F_Juli
2023. december 14. 21:33
„A Fekete-tenger partvidékének és a Krímnek soha semmi köze nem volt Ukrajnához, Odessza pedig orosz város” Mindig is azt feltételeztem, hogy ez az egyik legfájóbb az oroszoknak - Kijev mellett. Ezért ezen a kijelentésen egyáltalán nem lepődtem meg, sőt el tudom képzelni, hogy addig nem is lesz vége ennek a konfliktusnak, amíg az a terület is nem kerül orosz fennhatóság alá. Rosszul döntött az USA és Zelenszkij is, amikor nem állapodott meg tavaly tavasszal az oroszokkal. Ezért nagy árat fognak fizetni.
Nasi12
2023. december 14. 20:42
Odesxza jobban kell az amiknak mint Kijev
ProletarFC
2023. december 14. 19:58
Odesszában a szakszervezeti székházban kikiáltották az Odesszai Népköztársaságot, amire a válasz azt volt, hogy Ukrajna minden részéről szélsőséges és nacionalista tömegek érkeztek oda és rájuk gyújtották az épületet. Odessza jobban fog járni orosz fennhatóság alatt népköztársaságként, mint Ukrajna részeként oligarcha-kapzsitalizmusban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!