A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Miközben a szélsőjobb erősödik, mi szétesünk! – keményen nekiment sajátjainak az európai baloldali vezér

2023. december 11. 20:35

Walter Baier, az Európai Baloldal pártjának elnöke egy interjúban kifakadt: szerinte a baloldali pártok egymással marakodnak, a zöldek viszont lenézik a munkásosztályt; bezzeg a radikális jobboldal erősödik.

2023. december 11. 20:35
null

Az Európai Baloldal (Party of the European Left) elnöke, Walter Baier egy, az Euractivnak adott interjújában élesen bírálta az európai országok baloldali pártjait.

Ezek szerinte saját belső viszályaikkal vannak elfoglalva és emiatt széttöredezettek; eközben a hagyományosan a baloldalra sorolt zöldpártok viszont semmibe veszik a munkásosztályt.

A beszélgetésben elhangzott, hogy miközben a szélsőjobboldal az egész tömbben erősödik, az Identitás és Demokrácia frakció például az előrejelzések szerint 87 mandátummal a negyedik erő lesz az Európai Parlamentben, a baloldali szerveződések több országban, így Spanyolországban, Németországban és Görögországban is egyre inkább széttöredeznek, a szavazóik megosztottságáról nem is beszélve.

Nagyon elégedetlen vagyok azzal, hogy bár a szélsőjobboldal felemelkedése tapasztalható mindenhol, a nemzeti baloldali pártok egy részében az energiákat felemésztik a belső viták és küzdelmek” – panaszolta Baier.

Hozzátette, ezért is szeretné, ha elnöksége alatt párjta olyan „biztonságos térré” válna, amelynek ernyője alatt a nemzetközi baloldali erők valós párbeszédet folytatnak, és együttműködnek az uniós választások előtt egy, a mostaninál szélesebb baloldali front kialakítása érdekében – különösen, mert szerinte a nemzeti széttagoltság még nem érzékelhető uniós szinten. Emellett üdvözölte a spanyolországi, németországi és görögországi új baloldali pártok csatlakozását az párthoz, és optimistán említette Írország példáját, ahol a tavalyi, északír választásokat a baloldali-nacionalista Sinn Féin nyerte közel 29 százalékkal. Az Euractiv legfrissebb előrejelzései szerint az Európai Parlamentben a baloldali frakció várhatóan eggyel többre, azaz 38 mandátumra számíthat, vagyis

lehetne ugyan jobb, de azért nem olyan rossz a helyzet”.

Szó esett a görög Sziriza párt kettészakadásának „sajátos” esetéről is. Mint ismeretes, az ország baloldali ellenzékének vezetője, az egykori miniszterelnök Alekszisz Ciprász lemondott elnöki tisztségéről, miután pártja megsemmisítő vereséget szenvedett a június végi parlamenti választásokon. Utódja Stefanos Kasszelakisz, „egy, a baloldal hagyományos értékeit elvető progresszív-centrista idegen” lett. Ennek következtében a Sziriza szétesett, tizenegyen pedig Új Baloldal néven alapítottak frakciót a görög képviselőházban. Arra a kérdésre, hogy A Baloldal elfogadna-e egy új görög baloldali pártot a soraiban, Baier azt válaszolta, hogy „mivel egyelőre nincs ilyen, ez egy hipotetikus kérdés. A Szirizából kiszakadt párt kulcsemberei jelezték, hogy az európai baloldal részeként értelmezik magukat […], ezért úgy hisszük, hogy európai szinten meg tudjuk őrizni az egységet".

A júniusi európai parlamenti választásokra készülve az európai baloldal kampányának egyik fő hívószava az ökológia, amelyről Baier azt reméli, a választók is vonzónak tartják majd.

Az ökológia, az ökológiai gondolkodás ugyanakkor nem lehet a felvilágosult középosztálybeliek ügye, a munkásosztályévá is kell válnia” – fogalmazott. Azt is mondta, nem érzi, hogy az ugyanezt a gondolatot a zászlajukra tűző zöld pártok konkurenciát jelentenének a baloldalnak, és kritizálta ezek „elitista” szemléletét.

Nem látom, hogy a Zöldek olyan ökológiai programokat kínálnának, amelyek figyelembe vennék a munkásosztályok érdekeit, lehetőségeit.

Természetesen meg lehet tervezni az ökológiai átalakítást a társadalom azon rétegeinek szemszögéből, amelyek valamilyen módon jobb anyagi helyzetben vannak, de ez automatikusan a lakosság azon rétegeinek elidegenítésével jár, amelynek a tagjai aggódnak a mindennapi megélhetésük miatt, például nehézséget okoz nekik a lakbér kifizetése vagy a gyermekeikről való gondoskodás” – indokolta Baier, miért gondolja a jelenlegi ökológiai diskurzust annyira elitistának, amit itt az ideje „népszerűvé tenni”.

 

 Nyitókép: Wikipédia

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. december 13. 22:37
HA ELFOGY A JÓLÉT... Olyan 1xű ez.
survivor
2023. december 13. 22:35
Valóság nagybátyánk...
alexandrosz-2
2023. december 12. 14:33
Hazudik ez a zsidó kommunista mocsok is. Nem képes másra.
bagira002
2023. december 12. 00:53
Zelenszkijnek BEFELLEGZETT? Mi lesz Ukrajna jövője? https://www.youtube.com/watch?v=MpiJeAR4Y98
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról