Mi folyik itt? Orosz kormánygép szállt le Washingtonban

2023. december 21. 10:56

Miközben elvileg minden orosz gépet kitiltottak, az RA-96023-as lajstromszámú gép Szentpétervárról érkezett a FlightRadar adatai szerint; a gépet Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szokta használni. Azonban Lavrov elvileg ebben az időpontban Marrakeshben tárgyalt – de akkor kik ültek a gépen?

2023. december 21. 10:56

Moszkvából Szentpétervárra, majd innen Washingtonba repült egy orosz kormánygép, amit X-ezők (twitterezők) szúrtak ki a FlightRadar adatai alapján.

Az orosz elnöki adminisztrációhoz tartozó Il-96-os repülőgép az RA-96023-as lajstromszámot viseli, ez az a repülő, amit Szergej Lavrov orosz külügyminiszter előszeretettel használ; ezzel repült latin-amerikai körútjára tavasszal, ahogy ezen a gépen ült akkor is, amikor Jakartába utazott az ASEAN-csúcsra szeptemberben.

A flightaware.com honlapján az útvonal is látható: a 7 éves, orosz gyártmányú repülő egész Európa légterét megkerülte (innen ki vannak ugyanis tiltva az orosz polgári repülők a háború óta), majd szinte a sarkkörön repülte át az Atlanti-óceánt, s innen lépett be az Egyesült Államok légterébe (ahonnan amúgy szintén szigorúan ki vannak tiltva az orosz polgári gépek).

Adná magát a feltételezés, hogy Szergej Lavrov az orosz-ukrán háború kapcsán tárgyalt amerikai partnerekkel, optimistábbak már a háború végét is közeledni látják.

Azonban a nyilvánvalóan ennél jóval bonyolultabb diplomáciai helyzet mellett a teória kapcsán néhány bökkenő is akad.

Egy: Lavrov ezidőtájt – legalábbis a hivatalos információk szerint – éppen a baráti Marrákes vendégszeretetét élvezte,

ahol az orosz-arab csúcson vett részt, szép, közös fotók is készültek az arab vezetőkkel. Ilyenek:

Lavrov arab vezetőkkel Marrákesben
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arab vezetőkkel Marrákesben december 20-án
Forrás: FADEL SENNA / AFP

Kettő: bár Lavrov valóban sűrűn használja a RA-96023 lajstromszámú repülőgépet, nem kizárólagosan ő szokta igénybe venni: szeptember végén, egyébként hasonló útvonalon ezzel repült New Yorkba az ENSZ-csúcsra, és aztán tovább, Washingtonba, ekkor is találgatásokra adva okot, azonban a gép legmagasabb rangú utasa hivatalosan Dmitrij Polanszki helyettes ENSZ-nagykövet volt.

És volna egy kettő és feledik is, jelesül, hogy egy hasonló repülőt már sikerült „benéznie” a sajtónak, méghozzá épp idén júniusban, és hosszasan spekulálni a mögöttes okokról, mígnem kiderült: a gép külön engedéllyel orosz diplomatákat vitt haza, akiknek lejárt a mandátumuk.

Azért nem harmadik, hanem csak két és feledik ez utóbbi bökkenő, mert az alacsonyabb beosztású nagykövetségi munkatársakat egy RA-96018-as, 15 éves lajstromszámú gép vitte, a szóban forgó RA-96023 viszont tényleg Lavrov kedvence, nem mellesleg a RA-96022-es lajstromszámot viseli az elnök, Vlagyimir Putyin repülőgépe.

Egyelőre marad hát a találgatás. Meg a tippelés.

***

Nyitókép: Flightaware

 

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2023. december 22. 17:45
" 2023.12.22. 14:45 Oroszország készen áll, hogy teljesen megszakítsa kapcsolatait az Egyesült Államokkal - írja az Iz.ru. Az Egyesült Államok továbbra is tart attól, hogy teljesen tönkretegye az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokat, de Moszkva nem zárja ki Washington ilyen lépését – mondta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes december 22-én - írja az Iz.ru. Az orosz-amerikai kapcsolatok valóban kómában vannak, és ez Washington hibájából következett be, amely nemcsak megfogalmazta, de még doktrinálisan és koncepcionálisan is megszilárdította azt a téves és veszélyes megközelítést, hogy stratégiai vereséget mérjen Oroszországra – szögezte le Rjabkov. " https://www.origo.hu/nagyvilag/20231222-orosz-ukran-haboru-dramai-diplomaciai-lepest-tettek-az-oroszok.html
Unknown
2023. december 22. 12:30
cccbasatu 2023. december 21. 15:49-nak szántam válaszként. Aláírás: Unknown 2023. december 22. 12:27
Unknown
2023. december 22. 12:27
Hogy ki és mit és mikor el.......? A -ba,-be/ -ban,-ben jelentésének lényege ismerős?
hoci74
2023. december 21. 19:35
Szó szerint az unió háta mögött zajlik az élet.... ostoba brüsszeli barmok,senki nem veszi komolyan őket....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!