Megszületett a döntés a NATO-bővítésről

2023. december 26. 19:40

A török parlament külügyi bizottsága kedden jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását.

2023. december 26. 19:40
null

Ahogy azt korábban megírtuk, török képviselők a keddi napon újra tárgyaltak a külügyi bizottságban a svéd NATO-tagságról, és végül megegyezés született a kérdésben – írta meg a hirdado.hu.

Fuat Oktay, a külügyi bizottság elnöke azonban hozzátette, hogy nem várható majd gyors szavazás a parlamentben, és hogy pontosan mikor kerül majd szavazásra a kérdés, azt a parlament házelnöke fogja majd eldönteni.

A következő lépés, hogy az előterjesztést a parlament plenáris ülésén szavazásra bocsátják, majd megkapja Recep Tayyip Erdogan török elnök jóváhagyását. Ankara korábban jelezte, hogy a svéd csatlakozás támogatásáért cserébe határozottabb fellépést vár Stockholmtól a terrorizmus elleni harc terén, ideértve a Törökország által terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Svédországban élő tagjainak kiadását is. 

Erdogan továbbá azt kötötte Svédország NATO-csatlakozásához, hogy az amerikai kongresszus hagyja jóvá 40 darab új F-16-os amerikai harci repülőgép és alkatrészek eladását Törökországnak december közepén.

A török elnök emellett felszólította Kanadát és más NATO-tagországokat, hogy oldják fel a Törökország ellen elrendelt fegyverembargókat az ügy kapcsán.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2023. december 27. 09:18
Hatásvadász cím. Ezek szerint a török jóváhagyás még odébb van.
pumuklik
2023. december 27. 05:16
Átoperált Kiscsoportos 2023. december 26. 23:43 És mi lett belőled? LÓFASZ!
pumuklik
2023. december 27. 05:10 Szerkesztve
Lipsi ökörcsorda java megjelent karácsony után: Lajoss, Kovács Ubul, alaxandrosz-2, Bastyaelvtars, kokrowatz-0, orbanegygeci-0, files32, Sztrovacsek, Novicsok-5, Roadkill, szintetikus, Sándor, mc-foker, RasPutin, Medici, benedek77, szutykok, Namond, dpisti, MyOp, kunfia-1, Ii.baljoska61, Zsolakomarom, lájkbajnok, antal-jozsef-2, Türelem, Anomander, recipkroki, FeketeFehér, Bendzsó Boy, cccbasatu, Tommaso, I feel the earth move under my feet, JohnnyFirpo77, Barna Zsolt, Átoperált Kiscsoportos, Narancsisten, utzu, fabulon a bőre őre, t-a-bandi, amaurote-2, de France, Új jelentkezők: abcuabcug, lilla50, Illieral, ironlady111950, bodrigyuri, TheRed, Genusnextgen, Utzu, Furkesz, AnarchyInTheEU, Uganda Bubu (önként jelentkező), misi53-2, gebsi1, Zzoltan, Latrina Új jelőltek: Tárkony Álmos,
irmag2
2023. december 27. 01:29
Értelmezni is tudni kell!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!