Meglepő fordulat – elutasították a francia kormány bevándorlási törvényjavaslatát

2023. december 12. 10:15

A képviselők ezzel súlyos csapást mértek a kormányra.

2023. december 12. 10:15

A francia törvényhozók hétfőn 270 szavazattal 265 ellenében elutasították a kormány bevándorlási törvényjavaslatát. A jobboldal, a konzervatívok és a baloldali koalíció fogott össze a javaslat ellen, így 25 év óta először fordult elő, hogy egy ilyen javaslatot elutasítottak – írta az Euractiv.

A lap emlékeztetett, hogy a törvénytervezet eredeti változata a „közrendre komoly veszélyt jelentő”, az országban szabálytalanul tartózkodó migránsok kitoloncolásának megkönnyítését célozta, miközben növelni kívánta az embercsempész-hálózatok elleni küzdelemre szánt forrásokat, különösen a Földközi-tengeren.

Más migránspárti rendelkezés is visszatetszést váltott ki

Hozzátették, hogy az az új rendelkezés, amely automatikusan egyéves munkavállalási vízumot adna a súlyos munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban szabálytalanul dolgozó illegális migránsoknak, szintén heves visszatetszést váltott ki a konzervatív és szélsőjobboldali törvényhozók részéről, akik úgy vélik, ez a migránsok számára azt a jelzést adná, hogy telepedjenek le Franciaországban.

Az Euractiv arra is kitért, hogy bár másodpercekkel a szavazás előtt még nem volt világos, hogy az elutasító indítvány átmegy-e, a mindössze öt szavazattal történő elfogadásával  véget ért minden további parlamenti vita. 

A kormánynak pedig most el kell döntenie, hogy a konszenzus reményében újrafogalmazza-e a törvényjavaslatot, vagy teljesen ejti azt.

Az összeállításból az is kiderült, hogy a francia kormányra nézve súlyos csapásként értékelhető, hogy Reneszánsz pártja és legközelebbi szövetségesei nem rendelkeznek majd teljes többséggel a parlamentben, mivel a 2022-es választásokon több szélsőjobboldali és szélsőbaloldali képviselő került be a parlamentbe.

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: LOU BENOIST / AFP

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2023. december 12. 11:13
helyes, Macronka leszophatja...
P_F_Juli
2023. december 12. 10:36
"heves visszatetszést váltott ki a konzervatív és szélsőjobboldali törvényhozók részéről, akik úgy vélik, ez a migránsok számára azt a jelzést adná, hogy telepedjenek le Franciaországban." Nagy részük már letelepedett, és ott is fog maradni. Ez már évtizedek óta zajlik, hiszen a sok afrikai gyarmat visszaköveteli, amit elraboltak tőlük. De reménykedhetnek a reneszánszok, hogy ha lassan is, az új polgáraik egyre többen lesznek, és akkor teljes sikerre vihetnek minden "simogató" törvénytervezetet. Csupán az a kérdés, hogy mikor fogják a Francia Kalifátust kikiáltani? Fog még égni Párizs, az országnak új főváros kell - lehet, hogy kárba veszett munka volt a Notre Dame eredeti formába történő felújítása? De az is lehet, hogy nem fogják bánni, hiszen milyen frappánsan vették birtokba az Hagia Szophia épületet is Isztambulban. Az oszmán hódításig ortodox templomként működött 1453-ig amikor mecsetté alakították át. 1935-ben múzeummá, legutóbb 2020-ban pedig újra mecsetté alakították át.
zakar zoltán béla
2023. december 12. 10:17
Nocsak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!