„Korábban sosem gondoltam rá, honnan származhat a pénz” – így vallottak a brüsszeli korrupciós botrányba belebukott képviselők a nyomozóknak

2023. december 04. 08:38

A Politico betekintést nyert a rendőrségnek adott vallomások jegyzőkönyvébe. Megdöbbentő, amit találtak.

2023. december 04. 08:38

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: 2022. december óta rázza a brüsszeli politikai életet a Katargate néven elhíresült korrupciós botránysorozat, melynek során európai parlamenti képviselőket, munkatársakat vagy épp EU körül dolgozó civileket és lobbistákat gyanúsítottak meg idegen országokkal kapcsolatban korrupcióval.

Mint ismeretes, először Eva Kaili görög szocialista EP-képviselő, az Európai Parlament egyik alelnöke bukott meg a botrányban, aki előbb börtönbe, majd 2023. áprilisában elektronikus nyomkövetővel házi őrizetbe került.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt vallották a rendőrségnek Kailiék

Fontos dokumentumokba nyert betekintést a Politico, ugyanis mint a brüsszeli lap hétfői cikkében tájékoztat: többek között azon rendőrségi kihallgatások leiratába is belenézhettek, amelyek Eva Kaili, Pier Antonio Panzeri, Francesco Giorgi, és Andrea Cozzolino vallomásait tartalmazzák.

Pier Antonio Panzeri december 9-i vallomásának leirata szerint például a rendőrségnek azt nyilatkozta:

amit kaptam – elismerem, hogy nem hivatalosan – tanácsadásért kaptam, nem pedig korrupciós céllal.”

A korábbi EP-képviselő azt is mondta a rendőröknek, hogy csak információkat biztosított, „nem tett lépéséket” Katar érdekében.

A Politico cikke ugyanakkor rámutat, hogy alig egy hónappal később (2023. januárjában) Panzeri elismerte bűnösségét az ügyészekkel kötött vádalkuban.

A brüsszeli lap szerint Panzeri ügyvédje a Politiconak azt írta: „nem kommentálják az esetet”.

Eva Kaili vallomásairól

2022. december 10-én, első kihallgatásán Eva Kaili azt vallotta a nyomozóknak, hogy megdöbbentették a vádak. Mint fogalmazott:

eljutottam arra a pontra, ahol már senkit nem ismerek meg, még a páromat sem”.

Azt gondolta, hogy „Giorgi idealista, nagyon kedves” – mondta a nyomozóknak Kaili párjáról, aki az egyik hasonlóképpen letartóztatott, korábbi EP-képviselő. Letartóztatásuk napját pedig a teljes pánik napjaként írta le.

Elmondta, hogy amikor Giorgit és az apját letartóztatták, utóbbit egy bőröndnyi pénzzel, amit ő adott neki, azt hitte, hogy a lányát átadják majd a szociális szolgálatnak. Párja letartóztatásának és autójának lefoglalásának híre hallatán azt hitte, hogy partnerét autóbaleset érte. Aztán kiszúrt egy cikket egy belga lapban, amely Panzeri (Kaili párjának „mentora” – a szerk.) neve mellett nagy mennyiségű pénzt tüntetett fel, amiről eszébe jutott, hogy a korábbi EP-képviselő egy bőröndöt és némi készpénzt hagyott az ő (Eva Kaili – a szerk.) lakásán.

Arra gondolt, hogy a pénz talán „nem jó” helyről származik, és megkérte az édesapját, hogy vigye el a lakásából a telefonnal és laptoppal együtt, amit Giorgi dolgozószobájában talált.

Korábban sosem gondoltam rá, honnan származhat a pénz” 

– fogalmazott.

Kaili ugyanakkor tagadta, hogy bármilyen hálózat tagja lenne és minden döntését, amely Katarnak kedvezhetett – érvelt– hivatalos ügyben hozta, az EU intézményeinek nevében, annak érdekében, hogy jó kapcsolatot alakítsanak ki az olajban és gázban gazdag országgal. „Mindenki arra kért, hogy folytassam ezt az utat (ebben a kérdésben)” – fogalmazott Kaili.

Egy másik kihallgatáson, kilenc nappal később a rendőrség a táskákra és a készpénzre összpontosított. Kaili azt is elárulta, hogy részben Giorgi széfjéből származik a pénz, amit Panzeri bőrőndjében találtak, mivel azt ő tette a bőröndbe. Azt is meg tudta mondani, melyik pénz Panzerié és melyik Giorgi-é, mert Giorgi szabadon, Panzeri pedig „összecsomagolva/összekötve” tartotta a pénzt.

Kaili továbbá egy másik, a széfben található táskát is azonosított, még pedig a sajátjaként, amely 30.000-40.000 eurót tartalmazott és amelyet elővigyázatosságból tartott, „nukleáris támadás” esetére.

A Politico szerint Kaili ügyvédje hangsúlyozta a pontos beszámoló szükségességét, de nem kívánt bővebben nyilatkozni.

Kaili ügyvédei egyébként jogi kifogással éltek az ügyel kapcsán, azt állítva, hogy a belga hatóságok helytelenül jártak el a bizonyítékgyűjtési folyamat során és belső vizsgálatot kezdeményeztek, amely folyamatban van.

A Politico teljes cikkét a vallomásokról ide kattintva olvashatja.

Nyitóképen: Eva Kaili. Fotó: Simon Wohlfahrt / AFP

 

 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. december 06. 12:22
Az unióban minden disznóság megtörténhet, az egy morálisan lerobbant istálló. Még a legvadabb híresztelések is, ha igazak, ha nem, mindenesetre hihetöek. Babits stílusában én így jellemezném a brüsszeli bigott bagázst: Bár bolygónk bajai baljóslatúan bokrosodnak, Bölényként bömbölő, bukott bajkeverő betyárok Bírálgatják büszke bajnokunk békés buzgalmát. Bárdolatlan, becstelen blöffölés, bizony barátaim. Balgatag bürócsődörök becsvágya burjánzik, Botozásra, belezésre, boncolásra bujtogatnak. Bizalmat bitorló bennfentesek becsmérelnek, Beteges bárgyúság, bűnös, borgőzös borzadály. Botrányosan bomlasztó, békétlen, botor beszéd, Bujkáló, bugyuta besúgók bókolgatnak beszarin, Burjánzó, bávatag butaság bugyborékol belőlük, Bágyadt bölcsesség borús bűntudattal bódorog. Belföldön bünös barbárok bujtogatnak bugrisokat, Bolsevik baromságokat bégetve bubikat bepaliznak, Bizalmaskodó bohémséggel bókolnak bácsikáknak. Büneitekért Belzebúbnak bugyraiban bünhödjetek.
voltospultos-2
2023. december 04. 11:55
És? Egyrészt faszközöd van hozzá, másrészt meg ez nekem (legálisan) jár. Hallom a rikácsolásod a társadalmi igazságosságról, meg az elosztásról, meg a sok bugyuta, idealista blablád, hogy nekem miért igen, neked meg miért nem. Azé’ bazmeg, mert Te egy fingszita kis pöcs vagy, én meg az elit. A világ nem vízszintesen van felosztva, jobb és baloldalra, hanem függőlegesen, fentre és lentre. Ja, a fent én vagyok, a lent meg Te, Te kis paraszt. „A törvény szerződés, gazdagok és szegények között.” – azt hitted vicc, mi?
voltospultos-2
2023. december 04. 11:54
salátás 2023. december 04. 09:00 engem meg szénnébüntetnének,ha nem lakattal zárható szekrényben lenne a permetszer vagy nem tudnám igazolni 5millió bevételem A szövegből kiderül, mikor íródott. Az eredeti hosszú, ez csak részlet. 15 éve őrzöm. T. Köcsögmagyarválasztópolgár! Úgy érzem, hogy az elmúlt napokban nyilvánosságra került adatokkal kapcsolatban, egy-két kérdés tisztázásra szorul. Az sejlik, hogy 17 évvel a rendszerváltás után, még mindig nem vagy tisztában a demokrácia játékszabályaival! Igen, 299 Ft-ért ebédelek, és 18 millió a benzinpénzem. És? Folyt. köv.
szarvas-2
2023. december 04. 11:05
A Zsé csak úgy volt-mint az Ujhülye "épitkezésén".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!