Kivételesen brutális volt Putyinék pénteki légitámadása – és percről percre jobban látszódik, hogy mennyire

2023. december 30. 09:52

Az oroszok szinte minden létező fegyvert bevetettek.

2023. december 30. 09:52

Legkevesebb harminc halottja és több mint százhatvan sebesültje van szerte Ukrajnában a péntekre virradóra végrehajtott, az ukrán hadsereg szerint minden korábbinál hevesebb orosz légitámadásnak. Az ukrán vezérkar szerint Oroszország közel 160 támadó eszközt lőtt ki, közöttük manőverező robotrepülőket és Sahíd típusú, robbanóanyaggal megrakott drónokat. A légvédelem 88 rakétát és 27 drónt lőtt le.

A helyi hatóságok által korábban közölt adatok szerint 16 civil vesztette életét olyan nagyvárosokban, mint Kijev, Odessza, Dnyipro, Lviv és Harkiv, a sebesültek száma pedig megközelítette a százat. Négy régió áram nélkül maradt a támadások nyomán. Jurij Ihnat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője azt mondta: „hosszú ideje nem láttunk ennyi vöröset a képernyőnkön”.

Az orosz erők először kamikaze drónokat indítottak, majd rakétákat – közölte. A légierő szerint ez volt a leghevesebb támadás 2022 novembere óta, amikor Oroszország 96 rakétát lőtt ki Ukrajnára egy nap alatt. Az idei „rekordot” március 9. tartja 81 rakétával. Volodimir Zelenszkij elnök közölte, hogy

Oroszország csaknem minden fegyvertípust bevetett, amellyel rendelkezik”,

a tengeralattjáról indítható Kalibr rakétát kivéve. Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője elmondta: „mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy megerősítsük a légipajzsunkat. A világnak látnia kell azonban, hogy több segítségre és eszközre van szükségünk ahhoz, hogy felszámoljuk ezt a terrort” – tette hozzá a Telegramon. Kijevben, ahol Vitalij Klicsko polgármester szerint „aktívan működik a légvédelem”, az AFP francia hírügynökség újságírói a kora reggeli órákban több hangos robbanást hallottak, és sűrű fekete füstöt láttak felszállni egy hangár felett.

A főváros elöljárója szerint egy ember meghalt, hét ember került kórházba, és egy óvóhelynek használt metróállomás megrongálódott. Kijev északi részén, a Pogyil kerületben egy 3 ezer négyzetméteres hangár égett, és sok a sérült – közölte Szerhij Popko, a fővárosi katonai közigazgatás vezetője. A légicsapások után több más kerületben is tomboltak a tüzek. A helyi hatóságok szerint

a támadások legalább öt másik várost is célba vettek,

köztük az északkeleti Harkivot, a nyugati Lvivet (Lemberg), a keleti Dnyiprót és a déli Odesszát.

Legalább nyolc ember megsérült és egy meghalt – közölte Ihor Tyerehov, Harkiv polgármestere a televízióban. „Eddig 22 csapást számoltunk össze Harkiv különböző kerületeiben” – tette hozzá. A nyugat-ukrajnai Lvivben, egy ritkábban célba vett városban Makszim Kozickij, a megye kormányzója azt mondta, hogy egy ember meghalt és három megsebesült.

Dnyipróban Borisz Filatov polgármester arról számolt be, hogy öt halálos áldozat van. Az egészségügy-minisztérium közölte, hogy a város egyik kórháza súlyosan megrongálódott. Odesszában Hennagyij Truhanov polgármester szerint kigyulladt egy épület, miután egy csapás során lelőtt drón törmelékei eltalálták. A tüzet gyorsan sikerült megfékezni.

A helyi katonai közigazgatás szerint három ember megsérült a Szumi megyében található Konotopban, ahol lakóépületet ért csapás. A hadsereg szerint ott három iráni Sahíd drónt semmisítettek meg. A dél-ukrajnai régió parancsnoksága 14 harci drón megsemmisítését jelentette be, sérültek említése nélkül.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Oleksii Chumachenko / ANADOLU / Anadolu via AFP

Összesen 207 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2023. december 30. 20:47
ezt hívják színháznyelven...főpróbának...de,baszogassátok csak továbbra is a ruszkit...bepipul és kettő hét alatt a kőkorszakba lövi vissza hoholiát...na,az lesz a háború
Mandiner444hu
2023. december 30. 17:19
Ugyan mi ez a 2023 október 7.-i muzulmán támadáshoz képest amikor is több ezer rakétával támadtak Izraelre
B_kanya
2023. december 30. 16:30
Kovács UbulB_kanya "2023. december 30. 13:29 "összesen hat rakétát lőttek ki Ukrajnára" "A Kinzsal hiperszonikus rakétarendszer precíziós csapása végzett a Patriottal Konasenkov szerint." - ezt már akkor cáfolták :))" Igen egy indítás - egy találat :))) Klicskó meg egy 30,5 centis (120 linyeás, 12 colos) gránáttal pózolt. Az a Patyomkin páncélos főfegyvere volt... https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_battleship_Potemkin Igen, 1897-es fegyver.
europész
2023. december 30. 14:16
Na fiuk,lanyok ez meg csak a kezdet. Nem kellett volna elhinni,hogy az oroszok azert vonultak vissza Kijev alol mert olyan harmat gyengek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!