Kína már a következő évtizedben beelőzi az amerikai gazdaságot

2023. december 26. 06:15

A világ örökre megváltozik éveken belül, de hazánk marad a felső harmadban.

2023. december 26. 06:15
null

Londoni pénzügyi elemzők szerint Kína a jövő évtized második felében veheti át az első helyet az Egyesült Államoktól a világ legnagyobb gazdaságainak ranglistáján. Magyarország az előrejelzési távlat végéig várhatóan megőrzi helyét a lista felső harmadában. Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) 

minden év végén összeállítja a következő másfél évtizedre szóló prognózisát

 a világ gazdaságainak sorrendjéről a dollárban, folyó áron számolt nominális hazai össztermék (GDP) alapján.

A ház várakozása szerint ugyanakkor Kína nem tölt nagyon hosszú időt a legnagyobb gazdaságok világranglistájának első helyén. A WELT 2024 rangsor összeállítói közölték: számításaik arra vallanak, hogy mindenekelőtt a kedvezőtlen kínai demográfiai folyamatok miatt 

az amerikai gazdaság valamikor a 2050-es években ismét átveszi az első helyet Kínától a világ legnagyobb gazdaságainak listáján, majd a 2080-as években mindkettőjüket megelőzve India lép a rangsor első helyére.

India valószínűleg már tavaly a világ ötödik legnagyobb gazdaságává vált, maga mögé utasítva az addigi ötödik helyezett Nagy-Britanniát, 2027-ben várhatóan átveszi Németországtól a negyedik helyet a világ legnagyobb gazdaságainak listáján, 2032-ben pedig Japánt válthatja a harmadik helyen - áll a CEBR kedden bemutatott távlati előrejelzésében. Az elemzőműhely szerint ennek jó eséllyel globális geopolitikai kihatásai is lesznek, tekintettel arra, hogy a következő évtizedekben

 kettő helyett már három szuperhatalom lesz jelen a világgazdaságban.    

A CEBR prognózisa szerint a magyar gazdaság az idén az 57. helyen lesz a 191 országot számláló listán a dollárban mért hazai össztermék alapján, és ez a pozíció a másfél évtizedes előrejelzési időszak végéig stabil marad: 

a cég 2038-ra az 56. helyet valószínűsíti Magyarország számára a WELT-rangsorban. 

A CEBR számításai szerint a dollárban, folyó áron számolt nominális magyar hazai össztermék a 2023-ra várható 205 milliárd dollárról 2038-ig 445 milliárd dollárra emelkedik.

(MTI)

Fotó:123rf.com
 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cccbasatu
2023. december 27. 05:03
Tele van a hócipőm a Kínai gazdaságról szóló hamis állításokkal.-A Kínai gazdaság már most nagyobb és erősebb mint az USA gazdasága,sőt sokkal hatékonyabbak és kreatívabbak.Kína a világ minden szegletébe jelen van és egyre újabb és újabb területeken operál és óriási pénz folyamok táplálják Kínát.Kínának óriási a nyersanyag bázisa /Oroszország és más államok/.A nyugat gazdasága a drága energia és a nyersanyagok hiánya miatt egy béna kacsa.Ha Ukrajna veszít még annyi kajájuk sem lesz mint eddig volt. Magyarországnak sem lehetősége sincs a gazdasági versenybe benéznie mert a regnáló Orbán banda a gazdaságfejlesztése helyett stadionokba,templomokba és külfölre küldött ajándékokra költötte a mi és az EU által juttatott pénzeket.Ez a hülye akarnok cserébe kapott Erdogántól egy elektró autót/bringát/ami meg sem közelíti a Kínai és más gyártók termékeit
Kybon
2023. december 26. 20:34
Éljen a soha véget nem érő, töretlen GDP-emelkedés! Él-jen Rákosi, él-jen Rákosi...!
nempolitizalok-0
2023. december 26. 16:49
Kína számára „megkerülhetetlen irányvonal az anyaország teljes újraegyesítése” – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök kedden Mao Ce-tung, a Kínai Népköztársaság alapítója és első vezetője születésének 130. évfordulója alkalmából rendezett tanácskozáson.
altercat1
2023. december 26. 16:30
Kína már most többet termel. A többi bűvészkedés, zsonglőrködés a számokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!