Itt van Ferenc pápa legfontosabb ünnepi üzenete

2023. december 24. 16:24

Ferenc pápa advent negyedik vasárnapján a Szent Péter téren mondott beszédet.

2023. december 24. 16:24

Emberséget szorgalmazott Ferenc pápa advent negyedik vasárnapján a Szent Péter téren mondott beszédében. Az egyházfő közelségét hangsúlyozta a háborútól szenvedőkkel. Hozzátette, nem szabad megfeledkezni azokról sem, akik nyomorban, éhezésben, rabszolgaságban szenvednek. Istent kérte, hogy emberséget töltsön a szívekbe.

Ferenc pápa imával, szeretettel és mérséklettel teli ünneplést kívánt.

Azt mondta, nem szabad az ünneplést a fogyasztással összekeverni. Ünnepelni lehet, és a keresztényeknek így is kell tenni, egyszerűen, pazarlás nélkül, megosztva azokkal, akik nélkülöznek vagy magányosok – hangoztatta.

A Kölnből, Bécsből és Madridból érkezett terrorfigyelmeztetést követően az olaszországi templomoknál tovább erősítették a biztonsági készültséget.

A Szent Péter térre vezető sugárút oldalsó sávjait is lezárták a járműforgalom előtt már vasárnap reggeltől, egyenként és két biztonsági ellenőrzésen keresztül engedik be az érkező hívőket és turistákat a térre.

A december 24-i éjféli mise

Este fél nyolckor kezdődik a mise a Szent Péter-bazilikában. A december 24-i éjféli misét 2009-ben este tíz órára hozták előbbre, majd még korábbra.

A belépés ingyenes, de a helyeket előre le kellett foglalni.

A szertartás a teljesen sötét bazilikában veszi kezdetét: bíborosok, püspökök és más papok a főbejárattól a főoltárig haladnak, ahol felcsendül a Kalenda, a karácsonyt hírül adó ének, és felkapcsolják a bazilika fényeit.

Az oltárnál leveszik a kendőt a jászolról, melyben a gyermek Jézus szobra fekszik. A szobornál népviseletbe öltözött gyerekek helyeznek el virágot a kontinensek képviseletében, az idén Olaszországból, Mexikóból, Elefántcsontpartról, Indiából és Koreából.

Nagy valószínűség szerint a 87 éves egyházfő ülve követi a szertartást. A misén kínaiul imádkoznak a pápáért és a papokért, franciául a kormányzókért és a befogadást kereső migránsokért, arabul a békéért és a fegyverek zajának elnémulásáért, portugálul a gyermekekért és a törékeny emberekért, végül vietnami nyelven azokért, akik nem hisznek Istenben vagy elveszítették hitüket.

Ferenc pápa szombaton nevezte ki a Szentszék első állandó diplomáciai képviselőjét Vietnamban, ami a legelső lépést jelenti a két állam közötti diplomáciai kapcsolatok elindítására. A mise végén a gyerekek elhelyezik a Szent Péter-bazilika egyik kápolnájának betlehemében a Gyermek Jézus szobrát. Hasonlóképpen elhelyezik Jézuska szobrát a Szent Péter téri jászolban is.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: TIZIANA FABI / AFP

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sámson
2023. december 25. 21:19
A demens és lógó tokájú Ferenc pápa fő üzenete, amely mindent visz: meg lehet áldani a buzikat. Akik a Szentírás szerint "útálatos" dolgokat cselekednek. Gratulálok a halott vallás demens vezetőjének, és a vak híveinek.
Uztu
2023. december 25. 16:15
A komcsi max az újságban olvasott a karácsinyról.
alexandrosz-2
2023. december 24. 21:02 Szerkesztve
Luciferi, az ellenpàpa megáldja a buzikat, majd gazdáját, a sátánt imádja, a megáldott buzikkal együtt. Áljas banda.
Gyurcsany-embere
2023. december 24. 19:08
2016.08.01 Bayer Zsolt, Bádog blog: "...a pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember." Emlékezzünk meg igaz keresztényeink isteni (orbáni) pálfordulására!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!