Hová tűnt Navalnij?

2023. december 22. 17:07

Egyáltalán nem áll fenn a veszélye annak, hogy a Navalnij-ügy feléleszti a félholt ellenzéket.

2023. december 22. 17:07
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkva Tér

„A kampány jó alkalom arra, hogy ismét felturbózzák a Navalnij-ügyet, és ez jól jöhet a Nyugatnak az információs térben Putyin rendszerének lejáratására.

A Navalnij ellen felhozott vádak egyébként valóban kérdések sorát vetik fel, ám azt is látni kell, hogy mire használja az aktivista nevét a környezete, és külföldi támogatóik. Navalnij már egy »ellőtt« töltény, ezért a Kremlnek nem áll érdekében, hogy különleges státuszt adjon a fogolynak, és így a média  figyelmének középpontjában tartsa. A mostani kifinomult kísérlet is arról szól, hogy Navalnijt a környezete szuperfigura státuszba emelje, és így esetleg elérje, hogy az egyik külföldi börtönben ülő orosz állampolgárért cserébe elengedjék. Csakhogy egy ilyen cserére két, jelenleg orosz börtönben ülő amerikai, Paul Whelan és Gershkovich ígéretesebb alanynak tűni.

Nem véletlen, hogy a minap nemzetközi sajtóértekezletén a The New York Times tudósítója Gershkovichról, nem pedig Navalnijról kérdezte Vlagyimir Putyint.

A Navalnij ismételt középpontba kerülése, a körülötte jelenleg ismét megszaporodó hírek egyáltalán szolgálják a Kreml érdekeit, ám ennek ellenére sem igaz, hogy a kérdés toxikussá vált volna az orosz hatalom számára. Egyáltalán nem áll fenn a veszélye annak, hogy a Navalnij-ügy feléleszti a félholt ellenzéket. Navalnij neve akkor merülhet majd fel újra komolyan, ha a háború véget és, és új kapcsolatok épülnek ki a Nyugattal. Akkor egy Navalnij kapcsán tett gesztus lendíthet a közeledésen. Navalnijt már csak ezért is talpra állítaniuk a vlagyimiri börtönkórház orvosainak. Addig is a Navalnij csapat ütni fogja a vasat, hiszen úgy gondolják, hogy ebből a kissé már kifakult brandből még ki tudnak facsarni egy kis pénzt. Navalnij politikai feltámasztása azonban már lehetetlen. Az ő sorsa az Ukrajnában dúló háborúval végképp az orosz társadalom figyelmének a perifériájára került.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép:MTI/EPA/Jevgenyij Feldman

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
powerage
2023. december 24. 16:11
Elképesztő! Putyin félreállítja egy potenciális politikai kihívóját? Mit képzel ez a diktátor, hol van? Az Egyesült Államokban?
Bitrex®
2023. december 23. 08:23
Kérdezzék meg Damon Hillt. Az angolok mindent tudnak.
Akitlosz
2023. december 22. 23:29
Nem tűnt sehova. Jól megérdemelt börtönbüntetését tölti.
FeketeFehér
2023. december 22. 23:15
"kiss.istvan770 2023. december 22. 18:18 Navalnij nem ellenzéki vezető, hanem a politikai és köztörvényes bűnöző oligarchák egyike, aki Jelcin elnöksége alatt a bankár-multi milliárdos maffiának akarta eladni Oroszország nyersanyag kincsét, iparát, stb." Hülyeségeket beszélsz. Jelcin 1991-1999 között volt elnök. Navalnij 93-ban fejezte be a középiskolát, 93-98 között egy moszkvai egyetem jogi karán tanult.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!