Eltűnt az orosz gulágrenszerben Putyin prominens kritikusa

2023. december 16. 09:37

Ügyvédei már 10 napja nem látták Alekszej Navalnijt, aki sajtóhírek szerint korábban még soha nem tűnt el néhány napnál hosszabb időre.

2023. december 16. 09:37
null

Az ügyvédek elvesztették a kapcsolatot Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetővel, akit 19 év börtönre ítéltek, miután korrupcióval vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt – számolt be az NBC News. 

Alekszej Navalnij ügyvédei közölték: még mindig nem világos, hol tartózkodik Navalnij, miután a börtönhatóságok korábban közölték, hogy már nincs azon a büntetőtelepen, ahol büntetését töltötte.

A férfit a eredetileg az orosz börtönrendszer legkeményebb fokozatába tervezték átszállítani, de december 6 óta nem látták az ügyvédei. 

Navalnij egyik ügyvédje, Vjacseszlav Gimadi elmondta, hogy a börtön tisztviselői közölték a bírósággal, hogy Navalnij elhagyta a Moszkvától 235 km-re keletre fekvő Melekhovóban lévő IK-6-os létesítményt. Azt nem közölték, hogy hová vitték.

Hogy hová vitték, nem tudni”

 – mondta Navalnij szóvivője, Kira Jarmysh, hozzátéve, hogy az ügyvédeknek azt mondták, hogy december 11-én hagyta el a régiót, ahol az IK-6 található.

A The Economist beszámolója szerint az elmúlt napokban a férfi ügyvédjei kétségbeesetten próbálták megtalálni őt Oroszország hatalmas gulágrendszerében. Mint a lap leírja: a fogvatartottak számára különösen veszélyes az az időszak, amikor börtönök közötti átszállításban vannak; de facto lehetetlen bárkit is felelősségre vonni a biztonságukért. Navalnij korábban még soha nem tűnt el néhány napnál hosszabb időre. A lap szerint ha Navalnij ügyvédjei és családja nem találják meg, semmi sem akadályozza meg a Kremlt abban, hogy a napokat hetekké változtassa. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2023. december 19. 09:20
Bizonyára kipróbálta a Karsai-féle eutanáziát. És sikerült...
lefty67
2023. december 17. 14:32
Továbbképzésen van !
Ehetős Odó
2023. december 17. 11:30
Majd előkerül. Rossz pénz nem vész el.
Mich99
2023. december 17. 01:22
Senkit nem érdekel már a bukott ügynök – hát ezért kreált "hírt" róla a hazugsággyár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!