Finom jelzés Kulebától: „Kijev nem számít arra, hogy lankadna a szövetségesetől érkező támogatás”

2023. december 05. 22:00

Az ukrán külügyminiszter leszögezte, hogy a kijevi vezetést nem fogják tárgyalásokra kényszeríteni Moszkvával.

2023. december 05. 22:00

A kijevi vezetés nem számít arra, hogy lankadna Ukrajnának a szövetségesei általi támogatása az ellene folytatott háborúban” – jelentette ki kedden Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hozzátéve, hogy nem maradoznak el a fegyverszállítások. Kijevi sajtótájékoztatóján az ukrán diplomácia vezetője a további amerikai és az európai uniós támogatási csomagok elfogadása körüli bizonytalanságra reagált. 

„Partnereink megértik, hogy jóval több forog kockán Ukrajnában, mint Ukrajna jövője” – közölte Kuleba, miután holland hivatali partnerével, Hanke Bruins Slottal tárgyalt. „Ezért nem várok semmilyen lassulást, vagy csökkenést sem figyelemben, sem pedig az érkező támogatásban” – hangoztatta a tárcavezető. Újságíróknak nyilatkozva leszögezte, hogy 

a kijevi vezetést nem fogják tárgyalásokra kényszeríteni Moszkvával. 

„Senki sem fog tárgyalóasztalhoz ültetni bennünket Oroszországgal mindaddig, amíg mi magunk nem döntünk úgy, hogy ez az előre vezető út” – fogalmazott Kuleba. Slot látogatásán hazája további támogatásáról biztosította a kijevi vezetést, és bejelentette, hogy a holland kormány 2,5 milliárd eurót (950 milliárd forint) különített el 2024-re Ukrajna számára. Felidézte, hogy Hollandia november 13-án nyitotta meg Romániában az ukrán pilóták F-16-os vadászgépekre való átképzésének központját, valamint az Egyesült államokkal, Dániával és más országokkal együtt azon van, hogy a lehető leghamarabb bevethessék a nyugati gépeket. 

A holland külügyminiszter Ukrajna európai uniós törekvéseire is kitért, mondván, hogy az ország jövője az EU-ban van. Ukrajna jelentős mértékben támaszkodik a nyugati országok katonai és gazdasági segélyére az orosz agresszió elleni védekezésben – írta a Reuters hírügynökség.

(MTI)

Nyitókép: Sergei SUPINSKY / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2023. december 06. 16:41
Ajjjjjajjjj!
Beszélgető
2023. december 06. 08:16
"... leszögezte, hogy a kijevi vezetést nem fogják tárgyalásokra kényszeríteni Moszkvával." Ezt a vezetést valóban nem fogják tárgyalásokra kényszeríteni. Kinyírják a sajátjaik, a következő vezetés meg ott fog toporogni a nagy asztal másik végén, hogy belépjen a béketeremtő...
betakentaur
2023. december 06. 07:41
Helyes, tartsatok ki! A többi már egyszerű matematika. Nullánál majd megbeszélik nélkületek.
remi
2023. december 06. 07:02
Az, hogy kulabá mire "számít" (hoholról magyarra fordítva mit követel) az nagyjából a lőtéri qtyát se érdekli, a dolog a napi realitások mentén fog eldőlni. Amúgy a napi hírek alapján már egyre kevesebb fegyver érkezik banderisztánba, mondjuk állítólag a demensbidének talán mégis sikerül még az idén átvernie egy többtízmilliárd dolláros "csomagot" az amerikai törvényhozáson, akkor pár hónapra megint felgyorsulhat. Viszont darabonként 2-3 millió dodóba kerülő és minden nap akár százával kilőtt lérak rakéták gyorsan emésztik ezt (is).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik