Féltárcás külpolitika

2023. december 12. 08:02

Magyar közvetítéssel béketárgyalások? Nem kizárt, hogy formálódik valamiféle illiberális összjáték.

2023. december 12. 08:02
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„A kormányzati kommunikáció 2010 óta következetesen úgy működik, hogy a kudarc mindig valaki másé, a siker viszont dedikáltan egyvalakié. Azaz amikor mondjuk az Index lelkesen beharangozza, hogy Orbán Viktor fontos bejelentésre készül, biztosak lehetünk benne, hogy nem a rezsicsökkentés lefaragásáról lesz szó. A rossz híreket Németh Szilárd, Lázár János vagy Varga Mihály kommunikálja. Amikor megjelenik a soron következő Navracsics-eszmefuttatás arról, hogy elkezdhetnek csordogálni a befagyott uniós támogatások, nyilvánvaló, hogy a kiolvadás még messze van: ha majd tényleg kapunk valamit, az Orbántól fogja a nép megtudni.(...)

Hogy mikor voltak azok a bizonyos sikeres korszakok, annak kifejtésével Orbán Viktor adós maradt, mint ahogyan azzal sem bajlódott, hogy Szijjártó lefokozásának közvetlen következményeiről szót ejtsen. (Ezentúl csak a külgazdaságért felel majd? A felére csökken a fizetése és az apparátusa? Jár még neki a különgép meg a magánhelikopter?) De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a miniszterelnök az ő hivatásbeli illetve szellemi magaslatairól olyasmit lát jönni, amit mi, többiek még nem láthatunk, és szeretné, ha az érdemet mindenképpen neki tulajdonítanánk.(...)

Helyzet van: az EU a tagfelvétel belengetésével kitette az asztalra a legkomolyabb fegyverét. Az ugyanis tényleg egy másik világ lenne, ha Oroszország arra ébredne, hogy egy EU-tagállammal háborúzik. Valamit tehát hamarosan Putyinnak is virítania kell.

Az Izvesztyija a napokban arról írt, hogy «magyar közvetítéssel» kezdődhetnek béketárgyalások Moszkva és Kijev között. Lehetséges, hogy szimpla kamu, de az sem kizárt, hogy formálódik valamiféle illiberális összjáték, és a szivárogtatás valójában Orbánnak a brüsszeli csúcs előtti pozicionálásáról szólt. Vagy nem – majd kiderül. Egy biztos: ha a terv befuccsol, vagy egyszerűen csak nem történik semmi, Szijjártó Péter csendben, de annál gyorsabban visszakapja a külügyi féltárcát.”

Fotó: MTI / Mohai Balázs

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. december 13. 01:34
"A destabilizációnak döntő szerepe volt Hitler hatalomra jutásában, mivel a német emberek azt várták Hitlertől, hogy amennyiben ő kerül hatalomra, akkor az utcai harcoknak vége lesz." Wiki Azért utáljuk a balliberális destabilizálókat, a NoÁr-okat és társaikat, mert nem akarjuk Gyurcsányt a szemkilövetőt és Dobrevet a magyar gyalázót! Azért utáljuk a gazdasági téren destabilizáló balliberálisokat, mert a forint gyengítésével, az infláció gerjesztésével, az EU-s pénzek visszatartatásával zsarolják a népet és így akarnak hatalomra jutni! Azért utáljuk az ellenzéket mert felelőtlenül politizál! A baloldali összefogás propagandájában az szerepelt, hogy hatalomra jutásuk esetén azonnal megszüntetik az orosz gáz és olaj importját, Paks II-t nem építik meg és Paks I-et azonnal leállítják. A rezsicsökkentést és az ártámogatást eltörlik. Ha, ez megvalósul akkor, Magyarország már rég tönkre ment volna.
Color
2023. december 12. 14:14
Nálatok ezzel nem volt gond,minden szar hírt Gyurcsány jelentett be, igaz persze,hogy jó hír nem is volt.
Volo
2023. december 12. 13:24
No, megszólalt a félnótás....
Obsitos Technikus
2023. december 12. 13:05
Tudja valaki, hogy ez az elmebeteg miről delirált itt? Se füle se farka. Mikor fokozták le Szíjjártót, és mivé?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!