Erdogan nem kertelt: kimondta, mit akar a svéd NATO-tagság támogatásáért cserébe

2023. december 19. 22:31

A török elnök szerint ezek a „pozitív fejlemények” segítenék a török parlamentet abban, hogy ratifikálja Svédország NATO-tagsági kérelmét.

2023. december 19. 22:31

Az F-16-os vadászgépek Ankarának történő amerikai eladásával és a kanadai fegyverembargóval kapcsolatos „pozitív fejlemények” segítenék a török parlamentet abban, hogy ratifikálja Svédország NATO-tagsági kérelmét – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Pozitív fejleményeket várunk az F-16-osokkal és Kanada ígéretével kapcsolatban, ami segítheti a parlamentünk pozitív hozzáállását Svédország ügyéhez.

Ezek itt mind összefüggnek” – mondta újságíróknak a török elnök magyarországi látogatásáról hazatérőben a repülőgépen.

Az előzmények

Törökország 2021 októberében kérelmezte, hogy negyven F-16-os vadászgépet és 79 modernizációs készletet vásárolhasson meglévő harci repülőgépeihez. Az amerikai kormány támogatja a 20 milliárd dolláros üzletet, de a törvényhozásban kifogásolják Törökország magatartását az emberi jogok terén, és azt, hogy akadályozza Svédország NATO-ba való belépését.

Kanada beleegyezett abba, hogy újrakezdje a tárgyalásokat Törökországgal a drónalkatrészekre, köztük optikai berendezésekre vonatkozó exporttilalom feloldásáról, miután Erdogan júliusban jelezte, hogy ez esetben Svédország NATO-csatlakozása zöld utat kapna Ankarától.

Erdogan azt is elmondta, hogy a múlt héten Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során megvitatták Svédország NATO-csatlakozásának kérdését is. „A telefonbeszélgetés során Biden úr azt mondta: Ha Svédország NATO csatlakozási kérelmét elfogadják a török a parlamentben, akkor én is elfogadtatom az F-16 vadászgépek eladását a Kongresszusban” – közölte a török elnök.

Erdogan szerint a két kérdés egyidejű megoldásának lehetőségét Hakan Fidan török külügyminiszter is felvetette Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott minapi megbeszélésein.

Ha szimultán cselekszünk, sokkal könnyebben keresztülvihetjük (a svéd csatlakozás ügyét) a parlamentben”

– idézte saját külügyminiszterének Blinkenhez intézett szavait a török elnök.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MURAT KULA / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. december 20. 11:15
"lájkbajnok 2023. december 20. 09:54 • Szerkesztve Hogy sír az F-16-osokért. " Hogy vinnyognak a majmok, hogy sikerül a második legerősebb (Európában meg a legerősebb) NATO sereget a többi NATO tagállamnak szankcionálni, miközben ugyanezen majmok szerint a ruszkik meg fogják támadni a NATO-t. Tapsot kérek.
lájkbajnok
2023. december 20. 09:54 Szerkesztve
Hogy sír az F-16-osokért. Az idióta Orbánnak meg nem kellettek.
iimre
2023. december 20. 07:44
"Hobby024 ➜ iimre dec. 20. 07:37 Kérlek magyarázd el mert nekem ez az okfejtés magas. Én véletlenül sem akartam visszamenni a régmúltba, az én érvelésem, hogy a modernkori történelmünket és a nyugat álszent magatartását ez a két történelmi esemény demonstrálja. A Te okfejtésed szerint lehet, hogy Trianon Levédiánál kezdődött." Talán olvasd el a dobott linket, az a magyarázat.
iimre
2023. december 20. 07:40
"Ad majorem Dei gloriam➜iimre dec 20. 06:01 EZZEL az európával szemben bármelyik muzulmán országnak »drukkolok«." Bizonyos értelemben elfogadhatóak az érzelmeid, de EZEN az EU-n lehet változtatni, AZON az iszlámon nem. https://tinyurl.com/ypesj5qc — miert-harcolunk-az-iszlam-ellen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!