Erdogan kitálalt: ezt várja a török elnök a svéd NATO-csatlakozásért cserébe

2023. december 06. 15:38

Egy korábbi kérését ismételte meg Ankara.

2023. december 06. 15:38

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán ismét értésre adta, hogy Ankara amerikai F-16-os vadászrepülőgépekért és modern felszerelésekért cserébe hajlandó csak véglegesen hozzájárulni Svédország NATO-csatlakozásához.

Az államfő már elküldte a svéd NATO-csatlakozást jóváhagyó törvényjavaslatot a török parlamentnek ratifikálásra. Most azonban  – Katarból hazafelé tartó repülőútján – hivatalának közlése szerint kijelentette, hogy

cserében én is várok Önöktől valamit.”

Kijelentette, hogy az amerikai kongresszusnak a svéd NATO-szerződés török ratifikálásával egy időben kell beleegyeznie az F-16-osok leszállításába Ankara számára. A török elnök már szeptemberben bejelentette, hogy F-16-os vadászrepülőgépek beszerzéséhez köti Stockholm csatlakozásának ratifikálását.

A törvényjavaslat október végén került a török parlament külügyi bizottsága elé, konszenzus híján azonban eddig nem tudták előterjeszteni plenáris szavazásra. Az amerikai kormány korábban közölte, hogy támogatja a meglévő F-16-os vadászrepülőgépek korszerűsítését és az új repülőgépek leszállítását Törökország számára.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Yasin AKGUL / AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2023. december 06. 21:19
A NATO legerősebb hadserege sír-rí az F-16-osokért. A hülye Orbán meg már 20 éve is nemet mondott rá.
BAJA
2023. december 06. 20:49
oszt a betyár Orbánnak miért bem köll F16?
P_F_Juli
2023. december 06. 18:01
Mindig bebizonyosodik, hogy politikában és szerelemben nincs barátság. Ezek mind-mind külön játékterek. Lehet, hogy ennek ellenére van olyan, aki még mindig azt gondolja, hogy ezek összemosódnak?
2023. december 06. 17:37 Szerkesztve
lájkbajnok "Orbán mit kér a ratifikálásért cserébe? " Nem biztos hogy boldog lesz ha megtudja... De ha már szóba hozta, a Gripenekért cserébe mit kért Orbán, emlékszik még? Mitől volt jobb a svéd ajánlat az amerikaiak sivatagban tárolt használt F16-nál?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!