Épp szétesik a német szélsőbal

2023. december 07. 20:06

Elvesztette frakcióját a német szövetségi parlamentben a Baloldal (Die Linke) párt, miután egyik legismertebb politikusuk és kilenc képviselőtársa kiléptek a pártból, hogy egy másik formációt hozzanak létre. Két évtizede nem fordult elő, hogy a szélsőbal képviselőcsoport nélkül marad a Bundestagban.

2023. december 07. 20:06
Presentation Of 'Alliance Sahra Wagenknecht, BSW - For Reason and Justice' At Bundespressekonferenz
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Sahra Wagenknecht a német Baloldal meghatározó politikusa, kirakatarca volt hosszú éveken át, október 23-án viszont kilenc társával együtt kilépett a pártból – ezzel a frakcióalakításhoz szükséges szám alá csökkent a párt képviselőinek a száma, így a parlamenti házszabály szerint 

a Baloldal 38 megmaradt képviselője képviselőcsoport nélkül marad, független képviselőként folytathatják törvényhozási munkájukat 

- írja az Euractiv.

Ez azt is jelenti, hogy a Baloldal párt súlyos eurómillióktól esik el, és a parlamenti bizottságokban is elveszti elnöki, alelnöki pozícióit. Ezenkívül márciusban mintegy száz munkatársát kell majd elbocsátania a feloszló képviselőcsoport stábjából.

Ez egy történelmi veszteség a Baloldal számára. Minél hamarabb a talpunkra kell állnunk. Az ellenzéknek a CDU-CSU-n és a szélsőjobbon kívül szüksége van a fő szociális-baloldali hangra” – írta ki szerdán X-oldalára Dietmar Bartsch, a Baloldal frakcióvezetője.

A német szélsőbaloldali párt belső harcairól, belső feszültségeiről évek óta cikkez a német sajtó. 

A Baloldal több vezetője Wagenknechtet vádolja a párt lejtmenetéért. 

A politikus hölgy évek óta ostorozza a pártvezetést, hogy a lényegi kérdések (például az alsóbb társadalmi rétegek megélhetési kérdése) helyett általános ügyekkel (például az éghajlat-változással) foglalkoznak.

Ezt is ajánljuk a témában

Sahra Wagenknecht és a vele kiváló baloldali politikusok új pártot alapítottak Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) néven: a párt alakításával egy markáns baloldali arculatot akarnak teremteni, a társadalmi igazságosság eszméjét akarják képviselni, és ez a mérések szerint beválhat: mind a szocialista szavazók, mind az AfD nemzeti radikális választói is kedvelik ezt a vonalat.  

A szélsőbaloldalon történt szakadás nemcsak rövidtávon hozza nehéz helyzetbe a pártot: a régi NDK-s szocialista állampárt utódpártjaként erős gyökerű politikai erőként volt jelen a német politikai életben a német egyesítés óta eltelt három évtizedben, 

az utóbbi években azonban népszerűsége csökkent, jelenleg 3 százalékon áll a támogatottsága.

Az 5 százalékos parlamenti küszöb átlépésére nem sok esélye van, a pártszakadással pedig még kevesebb, így ez a fejlemény megpecsételheti a párt parlamenti sorsát.

Ráadásul júniusban EP-választások is lesznek, a Baloldal pedig a kampányra új riválist kap a külön induló BSW személyében, ha pedig ott a Baloldal legyőzettetik, akkor nagyon nagy veszélybe kerül a parlamentbe jutása a 2025-ös parlamenti választáson.

 

Nyitókép: Sahra Wagenknecht bemutatja új pártját egy berlini sajtótájékoztatón 2023. október 23-án  (forrás: Emmanuele Contini / NurPhoto via AFP)

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. december 08. 11:30
“Üdvözöllek az olvasótáboromban. Aztán nyomjad a kontrát, bro. Nyilván ezért fizetnek…” - folytatja de Pénisz úr. Nem vagyok az olvasója. Egy hülyeség csak a józan észt provokálja. És azt meg ingyen szolgálom.
Roadkill
2023. december 07. 22:21 Szerkesztve
saját magáról nevezi el a pártját? ügyes... bár az elkúró a feleségéról nevezte el a szektáját, úgyhogy bármi lehetséges manapság
Nehidd El
2023. december 07. 22:03
Nagyon sajnálom szegényeket. Kárpótlásul szívesen küldenék nekik egy tucat jégcsákányt. Nem tudjátok, hova címezhetem nekik?
Akitlosz
2023. december 07. 22:00
Nem szétesik, hanem megújul. Sahra Wagenknecht sikeres volt és sikeres is lesz, kritikái megalapozottak. A régi párt meg mehet a lecsóba. Valóban azok a pártok klímáznak, amelyek az emberek valódi problémáival nem tudnak és nem is akarnak mit kezdeni. Így jó terelő téma nekik a tehenek fingása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!