Döbbenetes pusztítás: az évtized legsúlyosabb földrengése szedi áldozatait Kínában

2023. december 19. 11:08

Legalább 118 ember meghalt, több százan megsérültek Kína észak-nyugati részén – a mentőcsapatok a fagypont alatti hőmérsékleten küzdenek a túlélőkért.

2023. december 19. 11:08

Hétfőn késő este az elmúlt évtized legsúlyosabb földrengése rázta meg Kína észak-nyugati, Gansu tartományát. A mentők jelenleg is fagypont körüli hőmérsékleten küzdenek a túlélőkért – írta a CNN. A kedd reggeli adatok szerint 118 ember halt meg, 479-en megsérültek, 20 embert eltűntként tartanak nyilván, több mint 4700 ház rongálódott meg.

A kínai jelentések 6,2 magnitúdós értéket mutattak, az epicentrum Gansu és Qinghai határának közelében található, amely egy hegyvidéki régió a tibeti fennsík keleti szélén. A rengést kilenc utórengés követte, a Richter-skála szerinti 3-as vagy annál nagyobb mértékben.

A földrengés miatt megszűnt a víz- és áramellátás, valamint egyes területeken a mobilhálózat is felmondta a szolgálatot, amely megnehezítette a mentési munkákat. A tartományi tisztviselők szerint legalább 4000 tűzoltót, rendőrt és katonát küldtek a gansui katasztrófa sújtotta övezetbe, valamint több ezer sátrat, összecsukható ágyakat, paplanokat és hordozható tűzrakóhelyeket.

A kínai televízió tudósítása szerint a térségben a legalacsonyabb hőmérséklet -14 Celsius fok volt éjszaka. 

Ez a hőmérséklet óriási kihívást jelent a mentési munkálatok számára.

A kínai pénzügyminisztérium 200 millió jüan (28 millió dollár) természeti katasztrófa-segélyalapot különített el a földrengés által sújtott két tartománynak. A jelentések szerint közel egy évtizede nem volt ekkora természeti katasztrófa az országban, 2014-ben a délnyugati Jünnan tartományban történt földrengés körülbelül 600 ember halálát okozta.

Fotó: Zhang Hongxiang/XINHUA via AFP

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arisztokrata
2023. december 19. 11:30
Mint a török földrengés. Errefelé is lesz? Sursum corda!
pipa89
2023. december 19. 11:24
Van elég természeti csapás a világban, és akkor egyesek még háborúztatják egymás ellen a népeket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!