Cseh államfő: Oroszország Donald Trump győzelmére vár, majd utána dől el, mi lesz Ukrajnával

2023. december 18. 22:23

Szerinte Oroszországban nem kell meglepetésre számítani, a jelenlegi elnök, Vlagyimir Putyin győzelme várható.

2023. december 18. 22:23
NATO Summit In Vilnius, Lithuania

Jelentősen megváltozhat jövőre az ukrajnai helyzet, s a mostani jelek szerint Ukrajna és a Nyugat számára nem a legjobb irányban – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő a Seznam Zprávy hírportálon hétfőn megjelent interjúban. A közel-keleti konfliktussal kapcsolatban Petr Pavel úgy vélekedett: amennyiben tovább növekszik a világban az Izrael-ellenesség, és némely arab államban a szélsőségesség, a világban a terrorizmus megerősödésére lehet számítani.

Putyin kivárja az amerikai elnökválasztást

Az ukrajnai helyzet alakulását Petr Pavel összekapcsolta a jövő évben esedékes oroszországi és egyesült államokbeli elnökválasztásokkal. Szerinte Oroszországban nem kell meglepetésre számítani, a jelenlegi elnök, Vlagyimir Putyin győzelme várható. Az amerikai elnökválasztás várható eredménye azonban közel sem ilyen egyértelmű.

A választások nyilván az ukrajnai harctérre is hatással lesznek. „Putyin elnök világosan megmondta, hogy béketárgyalásokról addig szó sem lehet, amíg nem ismert az amerikai elnökválasztás eredménye. 

Ezzel világosan jelezte, hogy számára a lehetséges tárgyalásokon partnerként csak az Egyesült Államok jöhet szóba, és senki más, még a nagy európai országok sem” 

– ismertette véleményét a cseh elnök, aki civilben hivatásos katona, s korábban a NATO-ban is töltött be magasrangú tisztségeket.

A cseh elnök szerint Vlagyimir Putyin továbbra is kitart azon világszemlélete mellett, hogy a fejleményeket a nagyhatalmak fogják meghatározni. Az oroszok Petr Pavel szerint arra számítanak, hogy Donald Trump sikere esetén képesek lesznek megegyezni az amerikaiakkal függetlenül attól, mit gondol erről Ukrajna vagy Európa.

Létrejöhet egy kompromisszum, amely Oroszországnak visszaadja a világügyekben kulcsfontosságú szereplő státusát, s a többieknek meg kell majd békélniük ezzel” 

– fejtette ki a cseh elnök, aki ennek lehetőségét „kellemetlen helyzetnek” minősítette.

Erősödni fog világszerte a terrorizmus

Ami a közel-keleti helyzetet illeti, Petr Pavel úgy látja, hogy az eseményeknek még nem látni a végét. Ráadásul Izraelnek és az Egyesült Államoknak eltér a véleménye a Gázai övezet jövőjét illetően. 

A közel-keleti helyzet alakulása nagymértékben kihat majd az egész régióra és a világra is” – jegyezte meg.

Amennyiben növekedni fognak az Izrael-ellenes hangulatok, ha erősödni fog a szélsőségesség néhány arab országban, akkor azzal kell számolnunk, hogy ezek következtében erősödni fog világszerte a terrorizmus is. 

És ez, ahogy azt már Európában megtapasztalhattunk, lényegében valamennyiünket érint” – mutatott rá a cseh államfő az interjúban.

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2023. december 25. 20:51 Szerkesztve
A cseh államfö egy igazi Nato-ólomkatona, akinek ösz fejjel sem jön meg az esze. A Varsói Szerzödésben is minden lében kanál volt.
nempolitizalok-0
2023. december 19. 13:08
A csehek pedig arra, hogy végre lejárjon a mandátumod.
Zsolakomarom
2023. december 19. 12:53
Jol beszel ez a Petr Paaavel Ur, kar hogy nekunk magyaroknak nincs egy ertelmes emberunk, aki nyilatkozna a vilagba
egy genetikusanalattvaló
2023. december 19. 10:50
"ThunderDan 2023. december 19. 00:30 Nagyon kemény ez a mellártamás!" Múltja szerint inkább Keleti György ezredes , volt MSZMP, MSZP-s képviselő cseh kiadása. Ugyanúgy volt kommunista katonatiszt, csak Keletinél fiatalabb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!