Brüsszeli lap: eluralkodott a pánik az Európai Unión Ukrajna csatlakozása kapcsán

2023. december 07. 11:09

A Politico arra számít, hogy az EU vezetőinek néhány éjszakát végig kell majd tárgyalniuk az ügy kapcsán.

2023. december 07. 11:09
null

Az Európai Unióban egyre inkább eluralkodik a káosz – ezzel a felütéssel indít a Politico cikke. Egy héttel a kulcsfontosságú uniós csúcstalálkozó előtt pánikolnak a bürokraták az Ukrajna jövőjével kapcsolatos fontos döntések miatt. „Az ok ismerős: Orbán Viktor. A magyar miniszterelnöknek annyira megrögzött álláspontja van Ukrajnával kapcsolatban – és még sok minden másról is –, hogy

 az EU diplomatáinak és tisztségviselőinek egyre több ránc jelenik meg a homlokán”

 – írja a lap.

Emmanuel Macron francia elnök, aki soha nem riad vissza a diplomáciai kihívástól, csütörtök este fogadja Orbánt, és megpróbál kompromisszumot kialkudni a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozó előtt. Az EU vezetői történelmi döntésre készülnek: a napirendi pontok között Ukrajna csatlakozása és a kulcsfontosságú költségvetési megállapodás is szerepel, amely 50 milliárd eurós mentőövet jelentene Kijevnek.

Orbán Viktor kijelentette, hogy ellenzi a csatlakozási tárgyalásokat Kijevvel, és ehelyett stratégiai vitát akar folytatni a blokk Ukrajnának nyújtott támogatásáról. „Oda jutottunk, amikor optimista feltételezés azt gondolni, hogy Orbán csak több pénzt akar” – mondta egy névtelenséget kapott magas rangú EU-diplomata.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a hét elején Brüsszelben újságíróknak úgy fogalmazott, Orbán határozott álláspontot képvisel a témában – és ez független a hazánknak járó EU-s forrásoktól.

„Az Ukrajnával kapcsolatos álláspontunk, a pénzügyi keret felülvizsgálatával kapcsolatos álláspontunk és sok más kérdés továbbra is szilárd. Függetlenül attól, hogy mi történik a forrásokkal” – jelentette ki Kovács Zoltán.

A diplomaták között nincs egyetértés abban, hogy a magyar miniszterelnök döntött-e már Ukrajna csatlakozásának támogatásáról, vagy „csak Brüsszelt próbálja zsarolni”. Egyes uniós diplomaták szerint Magyarország megpróbálja az Európai Tanácsban lévő vétójogát felhasználni, hogy engedményeket vagy több forrást szerezzen. Egy sikertelen csúcstalálkozó legrosszabb forgatókönyve esetén a tárgyalások a januári vagy márciusi csúcson folytatódhatnak.

A hatalom folyosóin a diplomaták alternatív terveket is fontolgattak – 

az 50 milliárd eurós mentőövet egyetemes megegyezés nélkül küldenék Ukrajnába, megkerülve ezzel Magyarország vétóját.

Mint fogalmaztak, Ukrajna és Európa biztonsága szempontjából ebben a döntő időszakban elengedhetetlen, hogy az Európai Tanács sikeres legyen. Ha szükséges, az EU vezetőinek néhány éjszakát végig kell tárgyalniuk.

Nyitókép: DIEGO RAVIER / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2023. december 07. 20:50
Ukrajnának először teljesítenie kell 19 feltételt , amikor az meg van meg kell vizsgálni hogy mikorra tudja teljesíteni a követkető 39-et csak úgy mint a magyar pénzek kifizetésénél sehogyan sem máshogy.
Krupp Skya
2023. december 07. 20:43
Az Unió az USA vazal-USA
Krupp Skya
2023. december 07. 20:41
Jó a Macroni kompromisszum: Ukrajna adja vissza Kárpátalját és csatlakozzon az oroszokhoz.
polárüveg
2023. december 07. 19:45
A virtuális süllyedő hajón futkosnak a .... bürokraták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik