Az ENSZ-főtitkár szerint közel a katasztrófa Gázában, „ahol már nem maradt biztonságos hely”

2023. december 08. 18:45

António Guterres úgy látja: „elérték a tűréshatárt”.

2023. december 08. 18:45

Ismételten humanitárius tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT) pénteken, kijelentve egyebek között, hogy a palesztinok lakta térségben humanitárius szempontból „elérték a tűréshatárt”.

Nagyon magas a kockázata, hogy teljességgel összeomlik a humanitárius segélyezés rendszere a Gázai övezetben, ami pusztító következményekkel járna” 

– hangsúlyozta a világszervezet főtitkára. Guterres felhívta a figyelmet arra is, hogy a civilek számára „nincs semmiféle hatékony védelem” a Gázai övezetben, ahol szerinte nem maradt biztonságos hely. Az ENSZ BT ülését Guterres felhívására hívták össze, a ritkának számító sürgősségi beadványban a főtitkár azt kérte a testülettől, hogy segítsen elhárítani a Gázai övezetben fenyegető humanitárius katasztrófát. A kezdeményezésnél a világszervezet alapokmányának 99 cikkelyére hivatkozott, amely lehetővé teszi az ENSZ főtitkárának, hogy a BT figyelmét felhívja 

minden olyan ügyre, amely megítélése szerint veszélyeztetheti a nemzetközi békét és biztonságot”

Az ENSZ szerint a vonatkozó cikkelyt évtizedek óta nem alkalmazták. Guterres lépését követően az Egyesült Arab Emírségek újabb határozattervezetet terjesztett elő, amelyben tűzszünetet sürgetnek. A voksolást egyelőre elhalasztották. A hasonló javaslatok eddig az Egyesült Államok ellenállásán buktak meg.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szvv
2023. december 09. 15:19
Ez is csak egy álszent pöcs.
Chardonnay99
2023. december 09. 14:35
Azt nem értem, hogy egy terrorszervezet által ellenőrzött Gázai területen történt Hámász általi gyilkosságokat, kínzásokat, miért nem kifogásolta az ENSZ? Az átrakétázásokról már nem is beszélve.
Gullwing
2023. december 09. 06:53
A portugál bolsi az arabokért aggódik.....
Chekke-Faint
2023. december 09. 06:50
Az ENSZ is tehet róla 49 óta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik