A világban egyszerre van demográfiai összeomlás és robbanás

2023. december 30. 20:40

A következményeket ki lehet találni.

2023. december 30. 20:40
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„Alább három ország születési statisztikája (népesség, születés, halálozás és a csökkenés). Mindhol 6 ezrelék körül vagy alatta van a születésszám. Egynél érthető a helyzet – de a másik kettő fejlett, gazdag állam. Nem lesz nehéz kitalálni, mely országokról van szó.

Összehasonlításul: Magyarországon 2021-ben 93.000, tavaly 88.500 gyerek született. A világban egyszerre van demográfiai összeomlás és robbanás – a következményeket ki lehet találni...”

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Francesca Rivafinoli

Facebook

Idézőjel

Ha valaki ennek fényében totális csődnek minősíti a születésszámot, az egy tízes skálán mennyire veri át a nála kevésbé intelligens olvasóit?

A nyitókép illusztráció. Fotó: NARINDER NANU / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. december 31. 16:02
Azt a demográfiai robbanást majd kis barátaink a vírusok visszaszabályozzák..
Akitlosz
2023. december 31. 14:45
A világ nem egységes. Már globalizáció sincsen. Nem létezik a világon szabadon összevisszaátvándorlási emberi jog. Tehát ha lenne rendes határvédelem, akkor nem lenne semmilyen következmény. Nem létezek olyan primitív nép, amelyik gyorsabban lenne képes szaporodni, mint ahogyan egy fejlett nép lőszert gyártani és lőni képes. Minden ország maga dönti el a saját hatáskörében, hogy kiket (nem) enged be a saját területére.
P_F_Juli
2023. december 31. 00:40
Sok a durva vagdalkozás, kevesebbel is beérnénk. A népesség szaporulat egyik legnagyobb indítéka a vagyoni helyzet, és a háborús viszonyok. Azonban ezen túl sokat nyom a latban, hogy milyen a vallási környezet. Ha a vallás azt diktálja, hogy minél több gyermek szülessen, akkor sokkal nagyobb lesz a vállalkozási kedv. Viszont abban a pillanatban, mihelyt van esély arra, hogy az életkörülmények javuljanak, az egyének egoistábbá válnak, és kevésbé követik a vallási irányzatokat. Az életszínvonal emelkedése egyértelműen csökkenti a családlapítási kedvet, és a gyermeknevelés lehetősége sem annyira vonzó. Akkor született sok gyerek a világ szinte minden szegletében, amikor nagy volt a felnőtt, ill. gyermekhalandóság. Ez általában háborús időknek és a szegénységnek, nélkülözésnek volt köszönhető. Ha egy társadalom megbízhatóan tud garantálni egy szociális hálót az öregedő lakossága számára, máris nincs szükség a sok gyerekre, mivel ez is indokolta a nagyobb gyereknevelési hajlandóságot.
rockercicc
2023. december 30. 22:57
Ki nem szarja le. Túlnépesedés van, mindenhol kibaszott tumultus. Negyedennyi ember is sok lenne. Éppen ideje, hogy visszavegyenek a paraziták a féktelen szaporodásból!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!