A németek ráeszméltek: Orbán Viktort nem érdekli a pénz, ha Ukrajnáról van szó

2023. december 12. 11:56

Az egyik német lap véleménycikkében a szerző rádöbbent, Orbán Viktort nem lehet meggyőzni az uniós források felszabadításával, hogy támogassa Ukrajna EU-csatlakozását.

2023. december 12. 11:56
null

„A magyar miniszterelnököt ezúttal a jelek szerint nem érdekli a pénz, legalábbis ami az ukrajnai csatlakozási tárgyalások megkezdésével szembeni ellenállását illeti" – áll a Frankfurter Allgemeine Zeitung véleménycikkében. A meglepettség azért különös, mert Orbán Viktor az egyik vezető francia lapnak hosszasan részletezte a döntés hátterét.

Ezt is ajánljuk a témában

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország mindig kész jó megállapodásokat kötni, de helyesen kell osztályozni a kérdéseket, ő például három kategóriába sorolja őket: történelmi, stratégiai, taktikai. Az ukrán csatlakozás kérdése szerinte történelmi.

Ezért nem kívánok megállapodást kötni ebben, de készen állok arra, hogy más ügyekben megtegyem

– árulta el.

A német lapban Thomas Gutschker azt írja, Vlagyimir Putyinnak a karácsonyi ajándékot jelentené, ha az Európai Unió nem finanszírozni tovább Ukrajnát, és a csatlakozás lehetőségét is elvetné.

A szerző úgy véli, Orbán Viktor figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy Kijev a múlt héten elfogadta a kisebbségvédelmi törvényt. Csakhogy a kormányfő szintén a Párizsban adott interjúban szögezte le, hogy az emberi és kisebbségi jogok nem képezhetik vita tárgyát, és nem tekinthetők a tagság előfeltételének sem.

Ukrajnának tisztelnie kell a jogokat, nem azért, mert csatlakozni szeretne az EU-hoz, hanem azért, hogy fenntartsa a kapcsolatot Európával. Ha nem tiszteli, előbb vagy utóbb lassítanunk kell az együttműködésen

– jelentette ki.

Ennek ellenére az újságíró azt állítja, hogy Orbán Viktor ellenállásának igazi oka Moszkva, Ukrajna „mélyreható átalakulását" pedig azzal támasztotta alá, hogy a Transparency International – a Sorosék által irányított Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott szervezet – listáján Ukrajna nincs is ott a legkorruptabb országok között.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. december 19. 19:52
Most már a VAK hivei is látják, ORBÁN HAZUDIK. Mert Ukrajnával kapcs. egyszer ezt ezt mondja, máskor pont az ellenkezőjét. Ebből legalább az egyik nem igaz állitás.
polárüveg
2023. december 12. 18:45
A FAZ cikk felér egy desszerttel: édes kis dolog az önbecsapásból a valóság arculcsapásával felébredni.
2023. december 12. 17:12 Szerkesztve
Ez a TG csak egy korrupt bértollnok. A FAZ szégyellje magát, hogy egy ilyen alak írását lehozza! Nyalják ki mindketten a nácik seggét, ha még meg nem tették...
tintapaca
2023. december 12. 16:50
Az USA clja- ld. Blinken -, hogy az ukrajnai háborút az EU-tagországai finanszírozzák, mint utóbb kiderült, így is volt. Ez beleillek az EU tönkretételi szándékukban. Már kifosztották az EU költségvetését, most a tagországoké lenne hátra. A verseny futás az idővl az uniós választásokig abban áll, hogy összeomlik-e addig Ukrajna. Ha igen, akkor az EU és a NATO vezetése, de sok kormány is - akik messzemenően elkötelezték magukat Ukrajna mellett -, mennek a levesb, élen Ursuléával, Stoltenberggel és a Hausmeister Scholz-cal. Az oroszok az egész fronton támadnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!