Zsidó telepesek „terrorizmusáról" beszél az uniós szóvivő

2023. november 01. 13:39

A közlemény szerint a telepesek támadásai „kimondhatatlan szenvedést okoznak a helyi palesztinoknak”.

2023. november 01. 13:39

Sürgős intézkedésekre van szükség a palesztin lakosságú Ciszjordániában, az ottani zsidó telepesek támadásai miatt ugyanis a helyzet kikerülhet az irányítás alól – jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője szerdán. Közleményében az uniós illetékes hangsúlyozta: a 

ciszjordániai zsidó telepesek „terrorizmusának fellángolása” nagyon sok polgári áldozathoz vezetett, 

palesztin közösségek kényszerültek elhagyni otthonaikat. A telepesek támadásai „kimondhatatlan szenvedést okoznak a helyi közösségeknek” – fogalmazott. Kijelentette: Izraelnek kötelessége megvédeni a ciszjordániai civileket a „szélsőséges telepesek” által alkalmazott erőszaktól. Kötelessége továbbá felelősségre vonni az elkövetőket, és biztosítania az izraeli hadsereg (IDF) beavatkozását. 

Ez jogi kötelezettség, teljesíteni kell!

– húzta alá. 

A palesztin elnök is a támadások beszüntetését követeli

A ciszjordániai zsidó telepesek támadásai tovább fokozzák a Gázai övezet amúgy is tragikus helyzetét, és növelik a konfliktus elmérgesedésének kockázatát, melyet minden áron el kell kerülni – tette hozzá az uniós külügyi szolgálat szóvivője. Mahmúd Abbász palesztin elnök már hetekkel ezelőtt a ciszjordániai zsidó telepesek támadásainak beszüntetésére szólított fel, 

mert ezek szerinte nagymértékben felelősek az izraeli-palesztin konfliktus súlyosságáért. 

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap egy televíziós interjúban szintén azt mondta: „teljességgel elfogadhatatlanok a szélsőséges telepesek erőszakcselekményei ártatlan civilek ellen Ciszjordániában”.

(MTI)

Nyitókép: FORRÁS: MTI/AP/FATIMA SHBAIR

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. november 01. 22:32
A Donbasz nem számit ? Csak Ciszjordánia ?
survivor
2023. november 01. 22:30
Brüsszelt megeszi az iszlám... Nem kell oda orosz. De 2 felé adakozni. Uki+Pálesz... Ez kell az EU népének ...
survivor
2023. november 01. 22:26
Kaszas39 A páleszt a SZU támogatta. 33 éve...
survivor
2023. november 01. 22:24
Orbán a hibás !!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!