Ukrán energiaügyi miniszter: Ukrajna megtámadhatja Oroszország olaj- és gázinfrastruktúráját

2023. november 12. 20:33

A miniszter szerint ez az igazságos lépés.

2023. november 12. 20:33
null

Az ukrán energiaügyi miniszter, German Galuscsenko a Politicónak adott interjúban megüzente Putyinnak: ha Moszkva ezen a télen fokozza az ukrán elektromos rendszerek elleni támadásokat, Kijev kész megtámadni Oroszország olaj- és gázinfrastruktúráját.

Galuscsenko Joe Biden kormányzati tisztviselőivel találkozott Washingtonban, ezt követően nyilatkozott a lapnak. Elmondta, Oroszország rendszeresen indít támadásokat Ukrajna elektromos hálózata ellen, és várhatóan egyre több ilyen támadás lesz, ahogy jön a hideg idő, és az embereknek egyre nagyobb szükségük lesz az áramra.

Pár héttel korábban Volodimir Zelenszkij is tett hasonló nyilatkozatot. Az ukrán elnök akkor azt mondta, Ukrajna nem hagyja válaszcsapás nélkül, ha Oroszország az elektromos hálózatát célozza most télen. 

Amikor az újságíró azt kérdezte Galuscsenkótól, hogy ez azt jelenti-e, hogy megtámadják Oroszország olaj- és gázinfrastruktúráját, a miniszter azt felelte:

 „az lenne igazságos” – majd hozzátette, a csapásra „válaszul mi is ugyanúgy, az energiainfrastruktúrájukat célozzuk”.

Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fenris
2023. november 15. 17:56
hát nem szeretnék, ha befagyna a konfliktus, úgyhogy inkább annyira felbasszák a ruszkikat, hogy azok fossá bombázzák még azt is, amit eddig nem is akartak... Ügyesch
Krupp Skya
2023. november 13. 20:00
"megtámadhattya Oroszország olaj- és gázinfrastruktúráját" Ukrajnát meg baszhattya.
remi
2023. november 13. 08:16
Azt nem írják, hogy milyen eszközzel akarják ezt megoldani. A jelenleg rendelkezésre állók közül az ATACMS és a storm shadow 300 km hatótávú, ergo mondjuk 250 km-re ér be Oo.-ba. A pár tucat kilós műanyag drónok (főleg ha diverzánsok indítják közelről) ennél jóval beljebb is juthatnak, de azok meg komoly kárt nem tudnak tenni. A "taurus" elvileg 500 km hatótávú, csak azt nem tudom, hogy a kreténsolc most éppen adja vagy nem adja és ha adja akkor van-e már barkácsolva valami ami tudja indítani. (A storm shadow-t a lengyel műszakiak által kendácsolt Su-24-ek indítják, a JDAM-ER-t meg szintén a lengyeleknél kendácsolt fulcrumok).
dupree
2023. november 13. 08:09
Ezek az állandóan mindenkit kinyírni, szankciózni akaró, magukat mindenféle szabály alól felmentő, maffiastílusú ukránok épp úgy hiányoznak az Unióból mint egy újabb járvány. A európai civilizáció minimális foka sincs meg bennük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!