Ukrajna és a Közel-Kelet után újabb háború törhet ki Koreai-félszigeten – legalábbis Észak-Korea szerint

2023. november 08. 12:50

„Nincs garancia arra, hogy a Koreai-félszigeten nem fog kitörni az európaihoz vagy a közel-keletihez hasonló katonai konfliktus” – jelentette ki Kim Junmi.

2023. november 08. 12:50

Észak-Korea bombazáporral fenyegette meg szerdán déli szomszédját a Phenjan-ellenes pamfletek miatt.

Nincs garancia arra, hogy a Koreai-félszigeten nem fog kitörni az európaihoz vagy a közel-keletihez hasonló katonai konfliktus”

– mondta Kim Junmi, észak-koreai szakértő a KCNA észak-koreai állami hírügynökségnek, utalva az orosz-ukrán háborúra és az Izrael és a Hamász közti fegyveres harcokra.

A dél-koreai alkotmánybíróság még szeptemberben hatályon kívül helyezte a propagandaszórólapok észak-déli határon keresztüli terjesztését tiltó törvényt, mondván: túlságosan korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát. A 2020-ban bevezetett törvény értelmében a szórólapterjesztők akár három év börtönbüntetést is kaphattak.

A KCNA-ban közzétett angol nyelvű felszólításban Észak-Korea arra figyelmeztetett, hogy a Phenjan-ellenes pamfletkampány és a Szöul által folytatott pszichológiai hadviselés csak katalizátorként szolgál, ami Dél-Korea végét fogja jelenteni.

„A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság haraggal teli forradalmi fegyveres erői bombazáport fognak zúdítani a dél-koreai bábok és szórólapterjesztők védőbástyáira, ami még a korábbi válaszlépésünket is fölül fogja múlni” – mondta Kim Junmi, hozzátéve, hogy a propagandaterjesztés a háború folytatását megelőző támadásnak minősül.

Korábbi fegyveres konfliktusok

Az évek során észak-koreai menekültek és konzervatív aktivisták többször is küldtek át pamfleteket szállító léggömböket a határon keresztül Észak-Koreába, hogy az ott élőket a rezsim elleni lázadásra buzdítsák.

Legutóbb emiatt fegyveres konfliktus a határnál 2014-ben és 2020-ban alakult ki;

utóbbi esetében a két Koreát összekötő iroda épülete is megsemmisült.

Mivel az 1950-ben kirobbant koreai háború hivatalosan a mai napig tart, és csak tűzszüneti megállapodás köttetett, ezért a Koreai-félszigeten folyamatos a katonai feszültség.

Szöul és Phenjan még 2018-ban megállapodást írt alá a feszültség enyhítéséről, de Észak-Korea ezt azóta többször is megsértette.

A dél-koreai védelmi minisztérium még októberben jelentette ki, hogy az egyezményt fel kellene mondani, mert Dél-Korea csak így tudna azonnal reagálni egy esetleges támadásra.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: STR / KCNA VIA KNS / AFP

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2023. november 08. 16:33
A népi Koreától nem várok el többet, mint a győzelemet, az imperialistákra ideje már lesújtani , túl nagy a burzsjpatkányok tetves pofája itt Magyarországtól New Yorkig, Rákosi Mátyás nehéz helyzetére jellemző volt, hogy Moszkvában panaszkodott, hogy 10 millió fasisztával kell elkezdenie építeni a szocializmust és sikerült egy kis kádári segítséggel, de igen! Éljen Nopvember 4! A magyar szocializmus győzelmi napja!
Csigorin
2023. november 08. 14:51
amugy tenyleg nem ertem miert jo a delieknek az hogy engedik idegen orszagba szorolapokat dobalni ertelme semmi viszont felbassza az amugy is tuparnan ulo eszaki vezetest
pipa89
2023. november 08. 14:36
Lassan tűzbe jön az egész wilág! Mammon építgeti a konfliktusokat, építgeti, aztán 1xcsak összekapcsolja őket.
gyzoltan-2
2023. november 08. 13:59
"Nincs garancia arra, hogy a Koreai-félszigeten nem fog kitörni az európaihoz vagy a közel-keletihez hasonló katonai konfliktus” A térség legfontosabb amerikai támaszpontja Dél-Korea, egész Ázsiára, a Csendes-óceánra, Ausztráliára kiterjedő hatással... Rendkívül irritáló Amerika számára, hogy közvetlenül mellettük, a hatékonyságukat csökkentő, korlátozó ellenpólus van, működik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!