Orbán Viktor B-tervéről ír a lengyel média

2023. november 06. 10:01

A Wprost a magyar miniszterelnök Asztanában felvázolt gondolatait elemezte hasábjain.

2023. november 06. 10:01

Orbán Viktor pénteken Kazahsztán fővárosában Asztanában járt – számolt be a lengyel Wprost. A Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján elhangzott beszédében a miniszterelnök amellett érvelt, hogy szerinte Törökországnak jelen kell lennie az új európai biztonsági architektúrában, és elképzelhetetlen egy tartós és hosszú távú európai biztonsági struktúra Törökország nélkül. A kormányfő azt is megerősítette, hogy az ország kész részt venni a Török Befektetési Alap munkájában, és fenntartja a 100 millió euró kifizetésére vonatkozó kötelezettségvállalását.

A lengyel lap szerint a magyar kormányfő B-tervet javasol. Orbán az „európai dilemmáról” is beszélt, amely szerinte abból áll, hogy blokkokra osztja a világgazdaságot, vagy globális kapcsolatokat alakít ki, kifejtette, hogy kezdetben az Oroszországgal való kapcsolattartás korlátozott volt, most pedig Kínával is ezt tervezik. Orbán azt is elmondta, hogy az ukrajnai háború közvetlen veszélyt jelent a kontinens minden lakosára, így a magyarokra is – írja a lengyel lap.

A Wprost beszámolója szerint Orbán úgy véli, kudarcot vallott a nyugati országokon keresztüli pénzellátás európai stratégiája, amelynek Ukrajna győzelméhez és oroszországi kormányváltáshoz kellett volna vezetnie. Orbán Viktor szerint a tűzszünetre, a béketárgyalásokra és az új európai biztonsági architektúra felépítésére helyezi a hangsúlyt, amely „megnyugtató Ukrajna számára és elfogadható az oroszok számára.”

Ezt is ajánljuk a témában

A cikket a Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2023. november 06. 22:51
Globális összeköttetések globalizmus nélkül. Ez lenne az ideális világgazdasági modell.
polárüveg
2023. november 06. 15:35
No lám. Az elszigetelt Orbán geopolitikailag értékelhető víziót adott Eurázsiának. Ennél autokratább, fasisztoidabb, populistább, (egyéb liberális bélyegzésnek megfelelő jelzők), stb. nem is lehetne... :) Végül: nagyon nem európai értékű!!! :)) Kér valaki fejfájás elleni tablettát?
szarvas-2
2023. november 06. 12:26
Valós. A Victoria Nudelmann(Nuland) ettől is a pinájába harap-és felhivja a pessssmant faji alapon,hogy basszon valahogy ki velünk.. :)
connorj
2023. november 06. 11:46
https://youtube.com/shorts/kmpl4uuGa-4?si=SfroC8nSnzzrP1gZ
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!