Ő az a Hamász-vezető, akinek a házát lerombolta Izrael Gázában

2023. november 16. 17:42

Ismail Haniyeh a szervezet alapítójának jobbkeze volt, annak 2004-es haláláig.

2023. november 16. 17:42

Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, az izraeli erők megtámadták a Hamász egyik magas rangú vezetőjének, Ismail Haniyehnek a házát Gázában, amelyre légi csapást mértek. Bár a szervezet politikai irodájának vezetője Katarban él, az izraeli hadsereg megerősítette, hogy otthonát „terrorista infrastruktúraként használták”, és „a szervezet magas rangú tisztségviselőinek találkozóhelye volt”.

Ezt is ajánljuk a témában

A Guardian cikke szerint Haniyeh-t 2017-ben választották meg a Hamász vezetőjévé, és nagyrészt a Gázai övezeten kívülről irányította csoportja politikai tevékenységét.

Ő volt a Hamász alapítójának, Ahmed Jaszin sejknek a jobbkeze Gázában, mielőtt a papot 2004-ben meggyilkolták.

Haniyeh röviddel azután lett miniszterelnök, hogy 2006-ban a Hamászt győzelemre vezette a gázai választásokon, de a nemzetközi közösség elkerülte, mivel csoportját többek között az Egyesült Államok és az is EU terrorszervezetnek minősítette. Mint ismert, a Hamász ezután 2007-ben egy rövid polgárháború során átvette az irányítást Gáza felett a Fatah által uralt Palesztin Hatóságtól.

Nyitókép: Iszmaíl Hanije/Anadolu via AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2023. november 20. 12:00
Ez a "palesztin hazafi" meg Katarban tengeti fényüzö életét a gázai araboknak az egész Világból küldött ellopott adományokból. A palesztin arabok legnagyobb ellensége nem Izrael. A legnagyobb ellenségeik a fanatikus palesztin iszlám szervezetek vezetöi.
Syr Wullam
2023. november 17. 09:26
"Ő volt a Hamász alapítójának, Ahmed Jaszin sejknek a jobbkeze Gázában, mielőtt a papot 2004-ben meggyilkolták." Meg valószínűleg Jaszin szeme is, azért hord most napszemcsit. :-)
Szvv
2023. november 17. 08:45
Vajon miert nem segiti, vedi most a sajatjait?🤭
vamonos
2023. november 17. 02:30
Lehet, hogy csak én nem értem a világot, de hogyan lehetséges az, hogy valaki, aki egy terrorszervezetet irányít, (amit mindenki tud róla), és a szervezete potenciális veszélyt jelent a világra még nem ül börtönben? Vagy nincs hat láb mélyen a föld alatt? E helyett nyugodtan grasszál a világban és politikusokkal tárgyal, egyezkedik, feltételeket szab.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!