Nem akármilyen vendégek érkeztek hétfőn Kijevbe

2023. november 27. 12:39

Miközben az Európai Tanács elnöke, Charles Michel Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral, az Európai Bizottság magyar ügyekben igen kritikus képviselője, Věra Jourová az ukrán fővárost választotta.

2023. november 27. 12:39
Vera Jourová Kijevben
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A Politico értesülései szerint Werner Hoyer, az Európai Befektetési Bank (EIB) elnöke azért érkezett Kijevbe, hogy 

bejelentse az Ukrajna számára nyújtandó új uniós finanszírozási csomag részleteit. 

A vizitnek az ad különleges súlyt, hogy az EIB vezetője most először látogat Kijevbe az ukrajnai háború másfél évvel ezelőtti kirobbanása óta. 

Hoyer a bejelentés előtt a finanszírozás részleteiről egyeztet Volodimir Zelenszkij elnökkel, Denisz Smihal miniszterelnökkel és több kormányzati tanácsadóval. Elutazása előtt a bankvezér azt írta az uniós portálnak, hogy a látogatás egy nyilvánvaló jelzés arra, hogy az EU fejlesztési bankja „szilárdan kitart Ukrajna mellett”, és hogy az ukrán infrastruktúrát és embereket érő orosz támadások közepette az unió támogatása „rendületlen”.

Új uniós pénzek Ukrajna újjáépítésére

Az új támogatást az európai bank EU for Ukraine nevű különleges alapjából utalják át, amelynek tőkéjét az uniós tagállamok és a Bizottság hozzájárulásai alkotják, és amely 

támogatást újjáépítési projektekre fordíthat majd a kijevi kormányzat.  

Az EIP elnöke emellett felavatja a bank új regionális székhelyét, amelynek irodáit az EU képviseletének kijevi épületében alakították ki. Az uniós bank nyilatkozata szerint az Euromajdan 10. évfordulója után ez a gesztus jelzés lesz arra, hogy Ukrajna újjáépítése mellett az EU abban is segíti az országot, hogy „tovább haladjon az európai úton”.

Ezt is ajánljuk a témában

Jourová EU-csatlakozással kecsegtet

Ugyancsak bejelentkezett Kijevbe Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke konkrétan 

Ukrajna EU-csatlakozási folyamatának elindításáról egyeztet Zelenszkijékkel, 

és a Bizottság folyamatos támogatásáról biztosítja az ukrán vezetést. Információk szerint az EB alelnöke emellett a korrupció elleni harcról is tárgyal, hiszen ha ezen a területen nem lesz drasztikus változás Ukrajnában, nehéz lesz teljesítenie az uniós sztenderdeket. X-oldala szerint Jourová hétfőn délelőtt meg is érkezett Kijevbe.

A látogatásnak van egy erős magyar kontextusa is: a Politico szerint három héttel az év végi uniós csúcstalálkozó előtt az EU Ukrajna-politikáját Orbán Viktor „fenyegetőzése” akadályoztatja. Az uniós tagállamok vezetői ezen a csúcson tervezik kimondani, hogy Ukrajna megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat a Bizottsággal, a magyar kormányfő azonban jelezte, vétóval állja útját a további bővítésnek – Orbán november 22-én levelet küldött Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, amelyben 

az ET Ukrajna-politikájának és stratégiájának felülvizsgálatát kérte. 

A miniszterelnök szerint ha az Egyesült Államok a közelgő elnökválasztás miatti belpolitikai csatározások miatt nem tudja garantálni a finanszírozási és katonai támogatást, az EU amerikai háttér nélkül saját maga felelőtlen ígérgetéseinek a foglyává válhat.

A Politico szerint Orbán útját állhatja a tervezett 50 milliárd eurós alap létrehozásának is, amely az uniós segélyek eljuttatását garantálná Ukrajnába.  

--

Nyitókép forrása: Věra Jourová X-oldala

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. november 28. 21:37
Felteszem majd Vera megkérdi Zselét (ha eszébe jut), hogy elnyomják-e a magyarokat. Zselé majd megmondja, hogy nem, Vera pedig ajánlja a Benes-dekrétumat, amiről tudjuk, hogy teljes mértékig megfelel az Uniós jognak.
bagira002
2023. november 28. 10:51
Brüsszeli tolvajbanda kampányol.
Mich99
2023. november 28. 10:24
A tolvaj Soros- csicska Zselé mögött áll...
Mich99
2023. november 28. 10:22
Tehát az EU fejlesztési bankja szilárddan kitart a háború mellett és finanszírozza azt... Bravo!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!