Még mindig nem tudni, kik ölték meg az európai újságírókat

2023. november 02. 14:58

Egy frissen publikált tanulmány szerint 1992 óta az újságíró-gyilkosságok mindössze 5%-át sikerült megoldani. Bár Európában jobb a helyzet, mint a világ más részein, itt is vannak megoldatlan ügyek.

2023. november 02. 14:58
null

A Committee to Protect Journalists (Bizottság az újságírók védelmében) kiadta az éves „büntetlenségi indexét”, amelyből drámai adatok derültek ki – számolt be az Euractiv.  

„Az újságíró-gyilkosságok közel 80 százaléka büntetlenül marad globális szinten, mind a demokráciákban, mind pedig az autoriter országokban, így az üzenet egyértelmű: az újságírók szabad prédák” – mondta Jodie Ginsberg, a CPJ elnöke. 

„A gyilkosság a cenzúra végleges formája. 

A gyors, átlátható, és független helyi nyomozások elengedhetetlenek” – tette hozzá Ginsberg. Az elnök elmondta: kellő politikai akaratra van szükség ahhoz, hogy ne maradjanak büntetlenül ezek a gyilkosságok. 

Az Euractiv leírja: a nem európai országokban a legrosszabb a helyzet, azonban az EU-ban is több olyan eset előfordult, ahol nem szolgáltattak igazságot a meggyilkolt újságíróknak.  

Európában is romlott a helyzet

Még nem született teljes igazságszolgáltatás Daphne Caruana Galizia 2017-ben meggyilkolt máltai oknyomozó újságíró, 

valamint a 2018-ban menyasszonyával együtt otthonukban meggyilkolt Ján Kuciak szlovák újságíró ügyében sem. 

Megoldatlan maradt Socrates Giolias görög műsorvezető ügye is, akit 2010-ben öltek meg. 

2021-ben a holland Peter R. de Vries-t agyonlőtték, mikor éppen elhagyta a tévé stúdiót. Mai napig tisztázatlan a kérdés, hogy vajon a munkája miatt vették-e célba a férfit. Kilenc gyanúsított van az ügyben. 

A 2023-as büntetlenségi index 261 újságírót jegyez fel, akiket 2013 szeptembere és 2023 augusztusa között munkájukkal összefüggésben gyilkoltak meg. 

Ezek közül 204 esetben senkit sem vontak felelősségre a gyilkosságokért.

A listán a legrosszabb helyen Szíria, Szomália, Haiti, Dél-Szudán és Afganisztán áll. 

 

Nyitókép: A holland király és királynő tiszteletét teszi Jan Kuciak és Martina Kusnirova emlékművénél. Forrás: REMKO DE WAAL /ANP via AFP

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salmonella
2023. november 14. 09:08
Annyian vannak, hogy észre sem vesszük. A java része pedig összevissza firkál minden hazugságot.
Roadkill
2023. november 02. 18:15
sporthíreket kell írni, akkor nem nyírnak ki
Chekke-Faint
2023. november 02. 16:35
Bár ezekben az országokban minta jogállam van. Nálunk meg nincs. Jó mi?
5m007h 0p3ra70r
2023. november 02. 16:26
Megnéztek egy videófelvételt, amiben megölnek egy újságírót. Ez még nem lett volna baj, de megnyitották a csapot és elkezdtek vizet engedni a kádba. Több filmben is így kezdődik a trashelés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!