Lenácizta Zelenszkijt az amerikai elnökjelölti vitában egy republikánus

2023. november 09. 13:45

Miért nyáladzik Kína és Oroszország? Mit gondolnak Izraelről és a Hamászról? Hogy szóltak be egymásnak? Megvolt a harmadik republikánus elnökjelölti vita.

2023. november 09. 13:45
A republikánus elnökjelöltek 2023 november 8-i vitája Miamiben

„Ukrajna nem a demokrácia eszményképe” – szögezte le a csütörtök esti republikánus elnökjelölti vitában Vivek Ramaswamy.

A floridai Miamiben rendezték meg a republikánus elnökjelöltségért induló politikusok harmadik vitáját, amelyre most sem ment el Donald Trump, aki épp máshol kampányolt. Ott volt viszont Chris Christie, New Jersey volt kormányzója; az indiai származású volt dél-karolinai kormányzó és ENSZ-nagykövet Nikki Haley; Ron DeSantis floridai kormányzó; Tim Scott dél-karolinai szenátor; és az úgyszintén indiai származású Vivek Ramaswamy üzletember.

Ramaswamy Ukrajnáról szólva azt is hozzátette: „Ez egy olyan ország, amiben betiltottak 11 ellenzéki pártot. A médiát egyetlen állami televíziós vállalatba szervezték. Ez nem demokratikus. És a kormány azzal fenyegetőzött, hogy idén nem tartanak választásokat, hacsak az Egyesült Államok nem ad több pénzt. Ez nem demokratikus.”

Ramaswamy szerint Ukrajna 

egy nácit ünnepel a soraiban, egy munkaruhás komikust, egy Zelenszkij nevű embert”.


A jelölt kampányvezére később több amerikai lapnak, többek közt a The Hillnek is azt nyilatkozta, hogy nem Zelenszkijre akart utalni az üzletember.

Az indiai származású vállalkozó egy szócsatából is rosszul jött ki, ugyanis beszólt Nikki Haleynek, amiért a politikus úgy kritizálja a TikTokot, hogy a lánya köztudottan használja azt. Haley azzal vágott vissza, hogy riválisa hagyja ki a lányát a dolgokból, megjegyezve: „söpredék vagy”. Azt is hozzátette, hogy szerinte Kína és Oroszország „nyáladzik” a gondolatra, hogy Ramaswamy elnök lehet.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ron DeSantis idézte Donald Trumpot, aki korábban azt mondta, hogy „fárasztó, hogy mindig nyerünk”, és megfordította a dolgot: „elegem van abból, hogy a republikánusok mindig vesztenek”. Nikki Haley szerint Donald Trump jókor volt jó helyen, mint elnök, de jelenleg nem ő lenne a megfelelő személy a posztra. Chris Christie azt mondta Trumpról, hogy nem ő a jó jelölt, mivel a következő másfél évet azzal fogja tölteni, hogy „a börtönön kívül tartsa magát”. 
Tim Scott és Ramaswamy nem említették Trumpot, ők inkább a médiát és a jelenlegi elitet kritizálták.

Izraellel kapcsolatban egyetértettek a vitázók, Ron DeSantis azonban keményebb Izrael-pártinak bizonyult. 

DeSantis és Haley remélte, hogy Netanyjahu izraeli miniszterelnök „véget vet” a Hamásznak, Chistie és Scott pedig Joe Biden puhányságát okolta a konfliktus kitöréséért.

Haley és DeSantis azon versenyzett, ki keményebb Kínával szemben és az amerikai energiafüggetlenség ügyében.
Abortuszügyben kissé megosztottak voltak a vitázók. A téma azóta lett politikai ügy megint, hogy a Legfelsőbb Bíróság 2022-ben eltörölte az hetvenes évek Roe v. Wade döntését, amely szövetségi szinten szabályozta – liberalizálta – az abortuszt, és visszautalta a jogkört a tagállamoknak, amelyet a demokraták visszalépésként értelmeztek, és a republikánus tagállamok elkezdtek a nagyon liberálisnál kicsit szigorúbb törvényeket bevezetni. Azóta számos tagállamban tartottak népszavazást, és többnyire a baloldaliak álláspontja győzedelmeskedett, legutóbb kedden Ohióban, ahol alkotmányban biztosítják az abortuszjogot a népszavazás eredménye szerint. 

Haley mindennek fényében a vitában amellett foglalt állást, hogy a republikánusoknak konszenzust kell találniuk az életpártiak és abortuszpártiak között, és nem kellene támogatniuk a szigorúbb életpárti szabályozásokat. Tim Scott ellenben amellett volt, hogy nemzeti szinten 15 hetes abortusztilalmat kellene bevezetni. Christie Haleyvel értett egyet, mondván, az egyes tagállamoknak kell dönteniük. DeSantis úgyszintén azzal jött, hogy a különféle tagállamok különféleképp gondolkodnak.  

Korábban a versenyből kilépett Mike Pence, Trump egykori alelnöke.

Nyitókép: Mandel Ngan / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában


 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vikijo
2023. december 14. 00:36
DeSantis a legjobb jelolt, érthetetlen, hogy miér van olyan gyenge pozícióban. Trump leszerepelt mert a klímaválságot ignorálta, gyorsan be kell vezetni a geomérnökséget.
Mich99
2023. november 10. 18:28
Ukrán náci, mégha orosz zsidónak is született... Ez együtt jár a szerepével, amire felvették...
Nasi12
2023. november 09. 23:16
Azért az jó dolog, hogy nagy nyilvánosságot kaphat ott egy ilyen vélemény is. Kár, hogy a németeknél ez elképzelhetetlen lenne. Pedig őket erősen sértegette a zenebohóc. Akinek lassan arcára fagy a bohócsága.
KBA98
2023. november 09. 18:45
és?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!