Megint nagyot buktak a republikánusok, konzervatív államokban voltak sikeresek a demokraták

2023. november 09. 11:42

Mutatjuk, min vesztettek a republikánusok és nyertek a demokraták 3:1 arányban.

2023. november 09. 11:42
Tate Reeves Mississippi állam republikánus kormányzója egyik támogatója köszöntését fogadja a kormányzóválasztás estéjén Flowoodban 2023. november 7-én.

A demokraták örülhettek a héten szerda reggel, miután több választást is tartottak kedden Amerikában.

Kedden Kentuckyban és Mississippiben, két mélyen konzervatív államban tartottak kormányzóválasztást, Virginiában kongresszusi választást, az úgyszintén elég konzervatív Ohióban pedig az abortuszról szavaztak.

Ohióban ráadásul azt követően tartottak az abortuszról népszavazást, hogy jó egy éve a Legfelsőbb Bíróság eltörölte a híres Roe v Wade szabályozást, amely szövetségi szinten szabályozta a kérdést – a bíróság visszautalta azt tagállami szintre. A népszavazás alkotmányba foglalta az abortuszhoz való jogot. Ezzel a sorban a hetedik ilyen tagállam.

Kentuckyban a kormányzóságért induló republikánus főügyésszel, Daniel Cameronnal szemben megtartotta székét Andy Beshear demokrata kormányzó annak ellenére, hogy a vidékies, mezőgazdaságból élő tagállam az egyik legkonzervatívabb Amerikában. Beshear fő témája az abortusz volt.

Virginiában az iskolai gender- és faji ügyek mentén 2022-ben megválasztott Glenn Youngkin republikánus kormányzó alól kiment a teljes törvényhozás: a szenátusban a demokratáknak eddig is többségük volt, amit megtartottak, most azonban az eddig republikánus többségű képviselőházban is többséget szereztek. Ez a törvényhozás „megfagyását” vetíti előre. A billegő körzetekben a The Hill szerint a demokraták az abortusz ügyével állították maguk mellé a szavazók többségét. Youngkin 15 hetes abortusztilalmat vezetett volna be pár kivétellel, de ez sok volt a demokratáknak. 

Egyedül Mississippiben könyvelhettek el sikert a republikánusok, ahol a demokrata kihívó Brandon Presleyvel szemben 5 százalékpontos győzelemmel megtarthatta kormányzói székét Tate Reeves. Érdekesség, hogy Presley kifejezetten hangsúlyozta a kampányban, hogy életpárti és abortuszellenes, pár kivétellel.

Kép: MTI/AP/Rogelio V. Solis

Ezt is ajánljuk a témában

 


 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2023. november 09. 23:20
Még a főkampányban írtam, hogy a covid és az abortusz betesz majd Trumpnak. Sajnos igazam lett. Buták a republikánusok. Az abortusz témát jegelni kellett volna. Legalább most miután látszott, hogy akkor sem jött be.
gacsat
2023. november 09. 21:25
Kaliforniában lényegében engedélyezték, vagyis hát gyakorlatilag büntethetetlenné tették a születés utáni abortuszt. Történt, hogy az ügyész gyilkossági vádat emelt egy drogos luvnya ellen, mert heghalt a magzata. Erre a haladárok hoztak egy törvényt, hogy egy nő ellen sem használható fel a bíróságon a magzaton, vagy újszülöttön végzett halottkémi vizsgálat eredménye.
fogas paduc
2023. november 09. 17:02
Mi több, a női jogok beteljesedésének. Megjegyzés: a MAGZAT AZ NEM A NŐ TESTE!
fogas paduc
2023. november 09. 17:01
Azt nem értem, amikor a családtervezésnek számos szalonképes eszköze van, akkor miért a legveszélyesebb, legvéresebb formáját tekintik a honpolgárok kulcskérdésnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!