Kutyának nevezte a kárpátaljai magyarokat az ukrán képviselő, büntetőeljárás indult ellene

2023. november 15. 18:56

Egyik felszólalásán odáig merészkedett, hogy „debilnek” nevezte az Ukrajnában élő magyar kisebbséget, és kutyákhoz hasonlította őket.

2023. november 15. 18:56

Irina Farion korábbi ukrán képviselő 2018-as kijelentései vált ismertté, amikor kutyákkal hasonlította össze az Ukrajnában élő magyarokat. Farion nem állt meg itt, több alkalommal is voltak kijelentései, amelyek felborzolták a kedélyeket, most az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) eljárást indított ellene – írja az Index az ukrán hatóságokra hivatkozva.

Irina Farion ukránnyelv-tudós, pedagógus, politikai és társadalmi aktivista egyik felszólalásán odáig merészkedett, hogy „debilnek” nevezte az Ukrajnában élő magyar kisebbséget, és kutyákhoz hasonlította őket.

„Hallgassanak ide, amikor elküldünk egy kutyát egy oktatásra, az a kutya egy hónap múlva úgy tér haza, hogy ismeri az »ülj!, állj!, fekszik!« parancsszavakat. Nekik pedig hét év kell ahhoz, hogy megtanulják Sztepan Bandera, Tarasz Sevcsenko és Leszja Ukrajinka nyelvét? Szükségünk van ennyi debilre Ukrajnában? 

Vegyék az útleveleiket, melyeket Magyarország adott nekik, és menjenek Magyarországra. Miért kellene nekem etetni őket, miért kellene nekem pénzt adni a magyar, román, orosz és lengyel iskolák számára?”

– tette fel a nagy port kavart kérdéseit a pedagógus.

Büntetőeljárás foganatosítva

Dmitro Lubinec ukrán ombudsman végül az illetékes hatóságokhoz fordult, hogy „ellenőrizzék a megadott információkat, és tegyenek megfelelő válaszintézkedéseket”

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) büntetőeljárást indított, és már több vizsgálatot is elrendelt Irina Farion volt parlamenti képviselő kijelentéseivel és publikációival kapcsolatban.

A vizsgálat szerint a képviselő egyik interjújában kijelentette, hogy kategorikusan elutasítja a fegyveres erők orosz anyanyelvű tagjait, és nem tudja őket ukránoknak nevezni. Ez felháborodást váltott ki az ukrán jogvédők és a társadalom egészének körében.

Nyitókép: Yuriy Dyachyshyn / AFP

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2023. november 28. 22:15
"...miért kellene nekem pénzt adni a magyar, román, orosz és lengyel iskolák számára?" - óbégat és kérdezi a szélsőségesen nacionalista ukrán "tudós' nő. A válaszom: - Azért kell a magyar iskolák számára pénzt adni, megy a kárpátaljai magyar nemzetiség egy őshonos 1000 éve ott élő nemzetiség, akik számára jár a nemzeti önrendelkezés elve (USA- Wilson). Ailyen Irina Farion-féle Sztyepan Banderista vadnacionalisták miatt nem fogtok a büdös életbe az EU-ba kerülni!
KBA98
2023. november 16. 10:37
Szemét kurva!
faramuci
2023. november 16. 04:45
Irina! Mit tetszik keresni a paci hasa alatt....?
kulszek
2023. november 16. 00:39
"Büntetőeljárás " Végre egy lépés a helyes irányba! Ugyanis a háború alapvető oka az ukrán szélsőséges nacionalizmus. Az usákok csak felismerték hogy nagyot lehet ezen gazdagodni és kihasználták a magatehetetlen népet. Tévedés ne essen, minden kialakuló nemzetállamban felpörög ezerrel. Kell az identitás, az ideológia, az együvé tartozás szelleme. A különbség abban van hogy aki nem áll be a sorba - és a kisebbségek erre predesztináltak - azokkal hogyan bánnak. Megmaradnak-e a jogaik? Ukrajnában nem vették figyelembe hogy a Keleti, Déli, Délkeleti megyékben az orosz pártok és jelöltjeik voltak többségben a népszavazásokkor. Erőteljesen felléptek ellenük minden téren, ez vezetett a polgárháborúhoz és az elszakadás vágyhoz, a szecesszióhoz. Jogokat mindenkinek! Mindenki egyenlő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!