Kaczynski: Meg kell állítani az uniós alapszerződések módosításának folyamatát

2023. november 24. 20:26

„A javasolt változtatások az uniós szervek hatáskörének bővítését célozzák a tagállamok rovására” – hangsúlyozta a PiS elnöke.

2023. november 24. 20:26
KACZYNSKI, Jaroslaw

Meg kell állítani az uniós alapszerződések módosításának folyamatát, a javasolt változtatások az uniós szervek hatáskörének bővítését célozzák a tagállamok rovására – hangsúlyozta pénteken Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes, a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt elnöke.

„Rendkívül negatívan értékeljük az alapszerződések módosításait, ez kísérlet a lengyel állam felszámolására” 

– jelentette ki Kaczynski a PAP hírügynökségnek adott interjúban.

A PiS elnöke a lengyel érdekek elárulásának minősítette, hogy az Európai Parlamentben (EP) szerdán a Szocialisták és Demokraták, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe), valamint a Zöldek képviselőcsoportjához tartozó kilenc lengyel képviselő is az alapszerződések módosításáról szóló jelentés mellett szavazott.

Az eddig ellenzékben lévő, az októberi lengyel parlamenti választások nyomán parlamenti többségbe került tömörülések koalícióját vezető Polgári Platformról (PO) Kaczynski elmondta: helyes, hogy EP-képviselői a szavazáson nem támogatták a módosításokat. „Nincs viszont kétségünk afelől, hogy magatartásuk taktikai lépés volt” – tette hozzá.

„Csak a naivak hihetik, hogy a PO (...) nem támogatja a módosításokat (az elfogadásuk) következő szakaszain” – figyelmeztetett a PiS elnöke, aláhúzva: 

folytatni kell „azoknak az erőknek az offenzíváját, amelyek ellenzik az EU-struktúrák hatáskörének kiterjesztését a tagállamok rovására”. 

Az ilyen változtatások valójában „a jelenleg ismert EU felszámolását jelentenék (...) ezt az őrületet meg kell állítani” – jelentette ki Kaczynski.

A EP szerdai plenáris ülésén megszavazott jelentés szerint az alapszerződésekbe 267 olyan módosítást vezetnének be, amelyek értelmében kiterjesztenék az uniós intézmények hatáskörét, és 65 területen megszüntetnék az egyhangú döntéshozatal kötelezettségét.

(MTI)

Nyitókép: Leszek Szymanski

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2023. november 25. 14:11
Bukott ember.
Tommaso
2023. november 25. 12:47
Kaczynski és Orbán hagymázas terveit az Unió 25:2 arányban leszavazta. Ez a hülye lengyel észre sem vette, hogy már otthon sincs támogatottsága. Igy a meccs most már 26:1 a demokratikus jogállamok javára. Kaczynski NEM az amerikai diktátum miatt, és NEM Ukrajnáért haragította magára saját népét. A lengyelek NEM ezért fordultak ellene. Ukrajnát minden lengyel támogatja. A Pis-is párt - á la orban - le akarta bontani a jogállamot. Hát ezért.
Tommaso
2023. november 25. 12:43
Nincs Igaza Kaczynskinak, de mivel ellenzékbe szorult, a szavának nem lesz még annyi súlya sem, mint korábban. Meg kellett volna nyerni a választásokat.
szemlelo-2
2023. november 25. 09:44
Igaza van Kaczynskinak, de ha ellenzékbe szorul, a szavának nem lesz még annyi súlya sem, mint korábban. Meg kellett volna nyerni a választásokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik