Izrael újabb forradalmi fegyverrel jelentkezik: a Vaskupola után itt a Vassugár

2023. november 17. 09:20

Az új rendszernek két nagy előnye is van az előbbivel szemben.

2023. november 17. 09:20

A Hamász október 7-én olyan mértékű légitámadást indított Izrael ellen, hogy annak kivédésére nem bizonyult elég hatékonynak a vaskupola. Az ország évek óta dolgozik egy újfajta légvédelmi fegyver a vassugár kiépítésén, amelyet eredetileg 2025-ben szerettek volna hadrendbe állítani, de a háború felgyorsította a folyamatokat.

A 100 kW teljesítményű lézer megalkotásához különleges, hőálló tükröket készítettek, nehogy a hatalmas energiájú fénynyaláb megolvassza a berendezést. Uzi Rubin, a fejlesztőcsapat vezetője a The Economistnak elmondta, a Vassugárnak (Iron Beam) nevezett lézerágyúnak legalább két nagy előnye van a korábbi, rakétás légelhárító rendszerekkel szemben.

„Egy Tamir rakétaelhárító rakéta – változattól függően – negyven- és nyolcvanezer dollárba kerül. Ezzel szemben az új lézerfegyver működtetése csak annyiba, mint amennyibe az áramfejlesztő generátor üzemanyaga. Ráadásul a muníció sem fogy el soha” 

– nyilatkozta a fejlesztőcsapat vezetője, aki kifejtette, a Vaskupola rendszerrel kapcsolatos legfőbb gond ugyanis az volt, hogy túl lehet terhelni. Ez történt október 7-én is, amikor a Hamász tömegével indított rakétákat Izrael felé, és a rendszer már nem tudott minden rakétát megállítani.

Így néz ki a Vassugár akció közben:

Nyitókép: X / Velit.es

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2023. november 18. 09:05
A StarWars filmekben is használtak lézer ágyúkat.
lhotx
2023. november 17. 13:59
JA!! És VALAMIT biztosan eltalál a további útján, ha a célt elsőre elvétené is netalán.
Nasi12
2023. november 17. 12:34
Életmentö fegyver. Békeharc. Demokratikus diktatúra. (Utóbbi ukrajna) :)
Reszelő Aladár
2023. november 17. 12:10
Ha csak a koncepcióját nézzük, akkor sokkal nehezebb valamit kővel eltalálni, mint rávilágítani egy elemlámpával. A hatékonyságot nyilván a tűgyorsaság határozza majd meg, a tűzgyosaságot pedig az energiaigény és a rendszer melegedése. A vaskupola amúgy egy okos találmány, a java része inkább a felderítésről és akilőtt eszközök röppályájának elemzéséről szól. Ha a lézer rendszerbe áll, az azt jelenti, hogy tudják mire használják ezt és mire lőnek rakétát. Az eszköz ára pedig több okból is lényegtelen: - emberéleteket ment meg - ha beválik tényleg MINDENKI ilyet akar majd
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!