Itt az ideje, hogy véget vessünk az Oroszország vereségével kapcsolatos mágikus gondolkodásnak

2023. november 17. 21:47

Putyin ellenállt a Nyugat legjobb erőfeszítéseinek, hogy visszafordítsa ukrajnai invázióját, és hatalma szilárd.

2023. november 17. 21:47
Rumer Eugene
Rumer Eugene
The Wall Street Journal

„Nem nehéz észrevenni Vlagyimir Putyin orosz elnök önbizalmát, mikor az Ukrajna ellen indított totális támadás második évfordulójára tekint. A várva várt ukrán ellentámadás nem hozta meg azt az áttörést, amely erős tárgyalási pozíciót adna Kijevnek. A közel-keleti zavargások uralják a címlapokat, és az Egyesült Államokban az Ukrajnának nyújtott kétpárti támogatást pedig felborította a kongresszusban tapasztalható polarizáció és működési zavar, nem is beszélve a republikánus elnökjelölt-aspiráns Donald Trump Putyin-párti hajlamáról.

Putyinnak oka van azt hinni, hogy az idő az ő oldalán áll.

A frontvonalon semmi jel nem utal arra, hogy Oroszország vesztésre állna ebben a kimerítő háborúban. Az orosz gazdaság ugyan megingott, de nincs romokban. Putyin hatalmának megtartása paradox módon megerősödött Jevgenyij Prigozsin júniusi sikertelen lázadása után. A háború népi támogatottsága továbbra is szilárd, és a Putyin melletti elit támogatása pedig nem töredezett meg.

Mindez nem meglepő. Több mint hat hónappal Ukrajna 2022. februári teljes körű inváziója előtt Putyin aláírta Oroszország új nemzetbiztonsági stratégiáját. A dokumentum fő irányvonala az volt, hogy felkészítse az országot a Nyugattal való hosszú távú konfrontációra. Ma Putyin elmondhatja az orosz nemzetnek, hogy stratégiája működik.

Putyin nem érez nyomást a háború befejezésére, és nem aggódik amiatt, hogy képes-e többé-kevésbé korlátlan ideig fenntartani azt. A tél közeledtével az orosz hadsereg saját korlátozott szárazföldi offenzívát indított, és minden bizonnyal kiterjeszti az ukrán városok, erőművek, ipari létesítmények és más kritikus infrastruktúrák elleni rakéta- és dróntámadásokat.

Putyin legalábbis arra számít, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai és európai támogatás el fog oszlani, hogy az ukránok belefáradnak az őket ért végtelen terrorba és pusztításba, és hogy a kettő kombinációja lehetővé teszi számára, hogy diktálja a háborút lezáró és győzelmet arató megállapodás feltételeit. Az ő szemszögéből nézve az ideális személy egy ilyen alku összehozására Donald Trump, ha 2025 januárjában visszatér a Fehér Házba.”

***

Nyitókép: Sergei GUNEYEV / POOL / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. november 19. 17:29
Gávárít Mászkvá…by mandiner.ru
polárüveg
2023. november 19. 13:32
Az USA agytrösztök is tudták előre, hogy Oroszország nem fog padlót. Viszont sokszorosára emelhették az árakat háborúra hivatkozva már a támadást megelőző novemberétől a tőzsdéken, átfolyatva a pénzt USÁ-ba. Szétverték az eurázsiai együttműködést, Európa nem versenytársa, hanem lassan gyarmata USÁ-nak. Az USA hadiipara és társai szárnyalnak. Az eladósodott, tönkrement emberek, vállalkozások, nemzetek vagyona töredékáron felvásárolható, na ki által? Nagy és jó üzlet volt ez a háború egyeseknek. Azonban a fagyi még visszanyalhat.
Málaga21
2023. november 18. 12:16
Az orosz-ukrán, és az izraeli konfliktus igazából a Tajvan elleni inváziónak ágyazott meg. Nyugat eladósodott, a lőszerből kifogyóban, és hatalmas belső konfliktusoktól terhelt.
nemecsekerno_007
2023. november 18. 09:26
Elbaszott Disneyland. ,,A körhinta nem forog tovább,, :))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!