Így nyert Argentínában az unortodox jobboldal jelöltje

2023. november 20. 11:56

Javier Milei nagy fölénnyel megnyerte az argentin elnökválasztást, így elkezdheti megvalósítani forradalmi reformterveit.

2023. november 20. 11:56
Argentina Elections
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért
rovatvezető

Vasárnap döntött Argentína népe: az elnökválasztás második fordulóját Javier Milei közgazdászprofesszor nyerte meg Sergio Massa eddigi gazdasági miniszterrel szemben. Milei a szavazatok 56 százalékát szerezte meg, szemben Massa 44 százalékával, így a közvélemény-kutatásokat meghaladó mértékű fölénnyel húzta be a voksolást.

A választás lehetne egy hétköznapi esemény is, a demokrácia normál ügymenete, ámde 

Argentína rendkívüli helyzetben van, 

a nyertes jelölt pedig rendkívüli politikai ígéretekkel hódította meg a választókat.

Argentína mély gazdasági válságban vergődik. Az infláció a 150 százalékhoz közelít, a lakosság 40 százaléka a szegénységi küszöb alatt próbál túlélni, a gazdaság recesszióban vergődik. A dél-amerikai óriásország egyébként kiváló adottságokkal rendelkezik, és a 2. világháborúig a világ egyik legfejlettebb, szép reményű országának számított. Európai kivándorlók, köztük olaszok tömegei érkeztek új életet kezdeni a távoli országba. De Argentínát az elmúlt hosszú évtizedekben rendre súlyos válságok tépázták meg. A 21. század szinte nem is szólt másról, mint az egymásra rakódó krízisekről, amiket hol a több évtizede beágyazott, baloldali populistának is mondható peronista (az egykori Perón elnök nézeteit követő) politikusok, hol azok jellemzően jobboldali kihívói próbáltak megoldani.

Az elmúlt évek peronista vezetése viszont ismét válságba taszította az országot.

Mégis, az eddigi gazdasági miniszter, Sergio Massa elég jó eredményt ért el ahhoz, hogy ő jusson a második fordulóba Milei mellett, sőt, vasárnap is még rá szavazzon a polgárok 44 százaléka.

A győztes Javier Milei azonban szakítani akar a válságot válságra halmozó rendszerrel, ezért forradalmi, radikális reformtervekkel kampányolt az elmúlt hónapokban. Emellé rocksztáros pózok, teljesen felfokozott beszédek és felajzott rajongói tömegek dukáltak – Javier Milei önmagában is érdekes jelenség, hát még a vallott politikái, valamint a kérdés, hogy azokat a győzelem után hogyan tudja a valóságba is átültetni.

„A dekadencia modellje véget ért, nincs visszaút” 

– jelentette ki vasárnapi győzelmi beszédében Milei. „Hatalmas problémák vannak előttünk: infláció, szegénység, munkaerőhiány. A helyzet kritikus, és nincs helye a félmegoldásoknak” – folytatta. Rajongói „ki velük, ki velük” skandálással adtak hangot elitellenes nézeteiknek.

Kampányolás Milei módra

Javier Milei gazdaságpolitikai sokkterápiával állítaná újra Argentínát. Tervei szerint bezáratná az argentin nemzeti bankot; kivezetné az eddigi nemzeti pénzt, a pesót, és helyette bevezetné az amerikai dollárt fizetőeszköznek. Emellett megkurtítaná a szerinte fenntarthatatlan jóléti kiadásokat is, amely különösen jól hangzik a terhek alatt nyögő argentin középosztálynak, ám kevéssé jól a szegény rétegeknek.

Mileit azonban nagyon kedveli a változásra váró fiatalság is, akik a Reuters riportja szerint ugyan nem feltétlenül értenek egyet minden programpontjával, de még jobban tartottak az eddigi peronista kormányzat szerintük kilátástalan, jövőkép nélküli további országlásától, és ezért inkább a forradalmárra voksoltak.

Javier Milei győzelme azt is jelenti, hogy átalakult Argentína politikai tájképe,

a peronisták most kiszorulnak a hatalomból, ám velük szemben nem a régi jobboldal, hanem Milei újszerű, libertárius és radikálisabb jobboldali nézeteket egyaránt képviselő politikája kerül helyettük helyzetbe.

Érdekesen alakulhat majd Javier Milei külpolitikája. A Kína felé nyitó peronistákkal szemben Milei kritikus Kínával és most ismét a balos Lula elnök által vezetett Brazíliával szemben, 

s azt mondja: „Nem tárgyalok kommunistákkal”;

ezzel szemben erősítené az Egyesült Államokkal fennálló kapcsolatokat.

Milei egyébként szintén lekommunistázta az argentin nemzettárs Ferenc pápát is, ő és körei pedig felszólalnak a woke ideológia ellen, s korlátoznák az abortuszhoz való jogot is.

Donald Trump korábbi amerikai elnök, aki jövő évi újraválasztásáért kampányol, üdvözölte a hozzá hasonlóan formabontó Milei győzelmét, 

azt kívánva neki, hogy tegye Argentínát újra naggyá.

Gustavo Petro, Kolumbia nemrég hatalomra került baloldali elnöke szerint viszont „szomorú nap” ez a régió számára.

De ahogy a puding próbája az evés, úgy Milei radikális, libertárius ihletettségű kampányígéreteinek is lesz próbája: a politikai valóság, a radikális reformtervek átültetése a gyakorlatba, ami mióta világ a világ, minden győztes politikusnak komoly kihívás, bárhol is kerülnek hatalomra.

 

Nyitóképen: Javier Milei (fotó: Matías Baglietto / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik