Így bukott meg Portugália szocialista miniszterelnöke

2023. november 08. 10:27

António Costa portugál miniszterelnök kedden benyújtotta a lemondását, miután a hatóságok – hátterünk a történtekről!

2023. november 08. 10:27
Ungvári Ildikó

Ahogy a Mandiner is beszámolt róla, António Costa portugál miniszterelnök kedden benyújtotta a lemondását, miután a hatóságok több kormánytisztviselő – köztük Costa – otthonában is házkutatást tartottak, a kormánya lítiumbányászattal és hidrogéntermelési projektekkel kapcsolatos állítólagos szabálytalanságai miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

A miniszterelnök hangsúlyozta, nem is volt számára kérdés, hogy lemond, miután bűncselekmény merült fel a nevével kapcsolatban, 

ugyanakkor azt állította: a lelkiismerete tiszta.

A rendőrség házkutatást tartott Costa kabinetfőnökénél, és más kormányzati szereplőknél is, akik közül többek is letartóztatásban töltötték az éjszakát.

Costa közel nyolc év kormányzás után nyújtotta be lemondását, miután 2015. november 26-án nevezték ki először miniszterelnökké. De mennyire volt váratlan a miniszterelnök bukása, és mi vezetett pontosan a lemondásához?

Ez áll a botrány hátterében

A vizsgálat okairól és hátteréről egyelőre kevés információt hoztak nyilvánosságra. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy 

a miniszterelnök ellen lítiumbányászattal és hidrogéntermelési projektekkel kapcsolatos botrány miatt indul eljárás,

amely miatt országszerte 42 házkutatást rendeltek el, és a miniszterelnök több közeli bizalmasát is letartóztatták. Köztük Diogo Lacerda Machadót, a miniszterelnök kabinetfőnökét, Vítor Escáriát, Sines város polgármesterét, a szocialista Nuno Mascarenhast és két cégvezetőt.

A zöld hidrogénhez és a lítiumhoz köthető korrupciós botrány 2019-ig vezethető vissza. A SIC Notícias elemzője szerint a portugál politikai életre jellemző, hogy az állam beleavatkozik a piaci működésbe, segítve ezzel a nagyvállalatokat, és ez történt a jelenlegi esetben is. Costa elnökségének kezdetén Manuel Caldeira Cabral volt a gazdasági miniszter, Jorge Seguro Sanches pedig az energiaügyekért felelős államtitkár. Ők ketten alkották meg a lítiumfeltárásról szóló törvényt, amellyel Portugália rálépett a zöld átmenet útjára. 

Csakhogy idővel ez a projekt sokkal inkább egy hatalmas állami üzletté alakult, 

és sorra jelentek meg a hidrogén kitermelésére vállalkozó befektetők Sines városában, ahol a bányászat folyt. 

Az elemző szerint a kormány egy olyan költséges megaprojektet kezdett el támogatni, ami nem volt jövedelmező, 

viszont több szinten is felmerült a korrupció gyanúja.

„A nyomozás során több gyanúsított is a miniszterelnökre hivatkozott, és arra, hogy az ő közbenjárásával valósulhattak meg egyes folyamatok a vizsgált ügyben. Ezeket a kijelentéseket a Legfelsőbb Bíróság egymástól függetlenül ki fogja vizsgálni” – áll a portugál főügyészség keddi közleményében.

Korábban a Legfelsőbb Bíróság már vizsgálta a zöld hidrogén ügyét, akkor még nem vonták össze a lítiumbányászat kérdésével. Az akkori vizsgálatok alkalmával több olyan hangfelvétel is előkerült, amely bizonyította a miniszterelnök érintettségét, ezeket a felvételeket most újra megvizsgálják.

Hogyan tovább?

Amikor lemondott, António Costa egyértelműen kijelentette, nem fog újra elindulni a miniszterelnöki posztért. A köztársasági elnök, Marcelo de Sousa már összehívta az állami tanácsot és a parlamenti pártokat, hogy megvitassák, hogyan tovább. A portugál jobboldalnak számító Szociáldemokrata Párt elnöke, Luís Montenegro szerint előrehozott választásokat kell tartani, és a nép kezébe adni a döntést. Hozzátette, a kormányzó Szocialista Párt az elmúlt években már többször is cserben hagyta az embereket, ezért mihamarabb változásra  van szükség, a vezetőknek pedig felelniük kell a tetteikért.

„Portugália nem lehet ilyen, nem tűrheti el, hogy a fontos beruházási és közfinanszírozási döntéseket a közérdeken kívül más szempontok alapján hozzák meg”

– mondta a jobboldali politikus.

Bár a legtöbb politikai elemző a parlament feloszlatását látja a legjobb megoldásnak, nem ez az egyetlen alternatíva. Fennállhat egy olyan lehetőség, hogy a nemzetgyűlésben abszolút többségben lévő Szocialista Pártot (PS) kéri fel a köztársasági elnök, hogy nevezzék meg Costa utódját. Igaz, Marcelo de Sousa korábban többször is hangot adott véleményének, miszerint a PS valójában António Costa személyének köszönheti eddigi sikerét, és a 2022-es választáson is csak miatta szereztek abszolút többséget. Vagyis nélküle nem lát elég erőt a pártban a kormányzásra.

 

Nyitókép: MTI/AP/Armando Franca

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anonymtalan2
2023. november 08. 15:58
Tökmindegy! A választások után úgy is kihozzák majd, hogy ő legyen továbbra is, hiába végez második helyen.
goldie-2
2023. november 08. 14:45
A lényeg, hogy ott jogállam van.
Chardonnay99
2023. november 08. 12:19
Úgy látszik valakiknek kell a portugál lítium és ezért intézték el a miniszterelnököt, üzenetképpen.
buckafej-2
2023. november 08. 11:10
Nahát, egy szocialista, aki tolvaj?! Ilyen nálunk nincs és nem is volt. Ja, de, az összes ilyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!