Ide süllyedt volna a világ?

2023. november 15. 12:12

Lehet-e, szabad-e a gyilkosok mellé állni, mellettük tüntetni?

2023. november 15. 12:12
Jeszenszky Géza
Jeszenszky Géza
Országút

„Érthetetlen, hogy a tüntetők nem veszik észre, hogy a Gázában élőknek semmi baja nem esne, ha a terroristák nem támadtak volna rá a kibucok védtelen lakóira és a zenei fesztiválon részt vevő fiatalokra. Jó úton haladt az arabok és Izrael megbékélése, ahogy mind több arab állam elismerte Izraelt, és gyümölcsöző kapcsolatok kezdtek kialakulni közöttük. Ez az út – az Egyesült Államok és az Európai Unió támogatásával és a békepárti izraeliek felülkerekedésével – elvezetett volna a független palesztin állam megszületéséhez, amelyet Izrael – jól felfogott érdekéből is – sokoldalú támogatásban részesített volna. Ahogy erről a tervről személyesen beszélt nekem a szándékaiért saját népe fanatikusa által meggyilkolt Rabin miniszterelnök 1993 januárjában.

Mi a magyarázata az amerikai egyetemeken és Nyugat-Európa nagyvárosain végigsöprő antiszemita hullámnak, a tömeges tüntetéseknek? Érdekes, hogy az elmúlt években Putyin bűnei – a csecsenföldi népirtás, Aleppó és más szíriai városok bombázása több tízezer halottal, az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök – nem váltottak ki világméretű tiltakozást, de még az amerikai campusokon sem hallottam tüntetésekről. Pár éve a rasszizmust és a fehér felsőbbrendűséget joggal elutasító mozgalmak átváltoztak a fekete rasszizmus és az ideológiai diktatúra hirdetőivé, erőszakos propagandájukkal magukkal ragadva mind több valójában jó szándékú, de alaptalan önvádtól gyötört, a »politikai korrektség« őrült divatját elszántan terjesztő embert. A »woke«, a Black Lives Matter (másszínű emberek élete nem számít?) és hasonló mozgalmak távolról sincsenek többségben, de a hangos szélsőbalos és szélsőjobbos radikális kisebbség szembemegy a szabad világ józan többségével, és megpróbálja azt megfélemlíteni. A demokrácia hatalmas tábora előtt nem lehet kétséges, hogy a szellemi diktatúra a politikai diktatúra előszobája. Biztató, hogy az Egyesült Államok képviselőháza elítélte azt a Rashida Tlaib képviselőt, aki élesen támadja hazája Izrael melletti kiállását, és Izrael megsemmisítését propagálja.

Amikor a türelmetlen radikalizmus az Ukrajna elleni agressziót elindító, háborús bűnöket elkövető Putyin orosz elnököt élteti, akkor mi, akik túléltük a szovjet birodalom elnyomását, csakis a megtámadottak, Ukrajna és Izrael mellett állhatunk. Lehet-e, szabad-e a gyilkosok mellé állni, mellettük tüntetni? A kormányok ezzel szemben tehetetlenek, »a csendes többség« nem mer kiállni a gyalázatos viselkedés ellen? A félretájékozottságban ás az embertelenségben ide süllyedt volna a világ? Nem, még nem, de ha sokan hallgatnak a gonosz, hamis prófétákra, akkor valóban lealkonyulhat a szabad és demokratikus világnak.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: JAKUB PORZYCKI / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. november 17. 11:22
Le van már lassulva Jeszipapa. 2 hétig volt csak divat támogatni bárkit is ebben a konfliktusban, akkor is minek.
dios1968
2023. november 16. 23:20
Jó reggelt kívánok! Talán néha halgasd meg Jeszit is Gézabá. Akkor talán eszre veszed mi zajlik körülötted
flesh ripper
2023. november 16. 16:15
A vén elhülyült bakkecske észhez tért?
alexandrosz-2
2023. november 16. 14:47
Rohadj meg hazaáruló demens vén geci antallrokon a buzi fattyaddal együtt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!