Horogkeresztet és Dávid-csillagot festettek a holokauszt-emlékközpont és zsidó múzeumra

2023. november 17. 12:11

Csütörtökön felfestették, péntekre pedig eltávolították.

2023. november 17. 12:11
FRANCE - PARIS - MARCH AGAINST ANTI-SEMITISM

Vandálok horogkeresztet festettek a ljubljanai zsidó kulturális központ bejárati ajtajára, ami az első ilyen eset Szlovéniában az izraeli-palesztin konfliktus október 7-i kiéleződése óta - írta a Delo című napilap pénteken. A rendőrség vizsgálja az esetet.

Az intézményben egy holokauszt-emlékközpont és egy zsidó múzeum is működik, valamint zsinagóga is egyben, jelenleg pedig egy Anne Frankról szóló kiállítás látható ott. Hétfő óta toleranciafesztivál is zajlik az épületben. „Legrosszabb rémálmainkban sem gondoltuk volna, hogy valaha is frissen festett horogkeresztet látunk Európa egyik legbékésebb városában” – írta Robert Baruh Waltl, a Szlovéniai Liberális Zsidó Hitközség vezetője és a központ intézményeinek igazgatója közösségi oldalán. 

Bár az intézmények küldetése az, hogy biztosítsák, soha többé ne forduljanak elő zsidók elleni támadások, „most kaptunk egy nagyon fontos bizonyítékot arra, hogy ez ismét megtörténik” 

– tette hozzá. 

A zsidó központ megrongálását elítélte a külügyminisztérium és a belügyminisztérium, valamint a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség szlovén küldöttsége és a német nagykövetség is. 

„A gyűlöletszimbólumok nem szabad véleménynyilvánítások, és nem erősítik a demokráciát. A gyűlöletbeszéd rendkívül káros az emberi méltóságra nézve. Kötelességünk, hogy a lehető leghatározottabban elítéljük, és szüntelenül harcoljunk ellene” – mondta Tanja Fajon külügyminiszter. 

A rendőrség vizsgálja az esetet, a szlovén közszolgálati televízió honlapján közzétett fotókon pedig jól látható, hogy a csütörtökön felfestett horogkeresztet és Dávid-csillagot már eltávolították az épület bejáratáról. 

Bostjan Poklukar belügyminiszter határozottan elítélte az incidenst és „a szlovéniai zsidó közösséggel szembeni bármilyen gyűlöletkeltést és intoleranciát”. 

(MTI)

Nyitókép: Quentin De Groeve / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szvv
2023. november 18. 11:26
“Elítéljük, elítéljük, elítéljük…” Impotens barmok.
survivor
2023. november 17. 13:49
Miért nem mennek a zsidók Szlovéniába ? Ott jó helyen lennének....nem ?
survivor
2023. november 17. 13:48
A kis tüncimünci Szlovénia.... 2 M lakos, 20.000 + km2. Akkora mint Izrael, de ötödannyi lakóval. Hmmm..... ?
connorj
2023. november 17. 13:44
Ő volt: https://m.youtube.com/watch?v=rrpkzl9uyT4&t=7s&pp=ygUVUHV0aW4gaGluZHVzdGFuIHZpcmFs 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!