Helyzetkép a festői Dauphinéből: a busz nem jár, a csapból is drog folyik, migránsbandák tombolnak-gyújtogatnak – de hál' istennek a lakbér alacsony

2023. november 24. 15:13

A francia belügyminiszter szerint a mostani tömeges késelés a „barbarizálódás” világos jele, amely az ország „általános kudarcát” jelzi.

2023. november 24. 15:13
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

Kezdenek kirajzolódni a részletek, hogyan is történt a hétvégi tömeges késelés a történelmi Dauphiné vidékén, a Markotabödögéhez és Máriakéméndhez hasonló méretű Crépol község téli bálján,

aminek hírét valahogy sehol nem találni a magyarországi független-objektív oldalakon;

bár több francia hírportál is csupán „csetepatéként” kezelte az esetet, amelyről egy balos elemzőnek a Gombháború című 1962-es francia vígjáték jutott eszébe – vidéki tinédzserek közötti szokványos viszálykodás, lapozzunk, mintegy.

Ezt is ajánljuk a témában

A France24 hírcsatorna cikkének címe szerint a szélsőjobboldal szít viszályt, amikor rögtön fehérellenes rasszista támadást lát a 16 éves Thomas életét kioltó „végzetes késszúrásban”; a hatóságok mindenesetre azóta megerősítették: a falusi táncmulatságon előre megfontolt szándékkal, késekkel felfegyverkezve jelent meg záróra tájékán tucatnyi hívatlan fiatal, akik

a biztonsági őrt megsebesítve (konkrétan az ujjait levágva) próbáltak bejutni a terembe. Ekkor kapott Thomas, a rögbijátékos egy szúrást a nyakába és egy másikat a szívébe; a többi sebesült mostanra túl van az életveszélyen.

A csendőrség szóvivője visszautasította, hogy itt fiatalok közötti csetepatéról lett volna szó: „Csetepaté az, amikor két csapat fogja magát, és megküzd egymással. Itt nem ez volt a helyzet”: a bál egyik szervezőjének elmondása szerint a támadók azért érkeztek betontömbökkel és 20-25 centis késekkel, mert ölni akartak; a támadás végére pedig a helyszín „úgy festett, mint egy mészárszék”.

Kilenc gyanúsítottat hallgattak ki, köztük három kiskorút; heten már 500 kilométerrel arrébb, Toulouse-ban jártak, Spanyolország, illetve Észak-Afrika felé menekülve, amikor elfogták őket.

Többségük már helyben, Franciaországban született, francia állampolgár, büntetett előélettel: Thomas húszéves gyilkosa nem egész két hónapja kapta kézhez a határozatot, miszerint két évig nem birtokolhat és nem hordhat magánál fegyvert. Ami azonban különösen érdekes (főleg azoknak, akik szerint ne vicceljünk már, legfeljebb néhány nagyvárosban akadnak gondok; a vidék ugyanolyan idilli, mint régen, préselgetik a reblochont és érlelik a chardonnay-t), az az, hogy

a támadók nagyrészt a közeli Romans-sur-Isère „Monnaie” negyedéből érkeztek, amely negyedet a helyi rendőrök „lidércnyomás” néven emlegetnek.

A kollégáink nem mindig tudnak bejutni oda” – sóhajt fel a bűnüldöző hatóság tagja, egy helyi lakos pedig hozzáfűzi: „mindenhol drog van. Négy hónapja, a zavargások alatt mindent romboltak, gyújtogattak. Ha nem lenne ilyen alacsony a lakbér, nem maradnék itt, túl veszélyes, az ember fél. Ide senki nem jön már, se rendőr, se politikus”, noha 40 évvel ezelőtt ez a negyed még a társadalmi csoportok bizonyos „vegyülésének” volt szimbóluma.

Azok a zavargások a közúti ellenőrzésnek ellenálló muszlim Nahel lelövése nyomán törtek ki országszerte, ha még emlékszünk

– egy nemrégiben készült helyszíni beszámoló szerint Romans-sur-Isère-ben számos bolt azóta se nyitott ki újra; a buszok viszont olykor már azelőtt is terelve jártak, akár hónapokon keresztül, öt megállót is kihagyva az úgynevezett „neveletlenségek” miatt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a környéken közlekedő járatok ablakait rendszeresen dobálták be kővel.

A „kapcsolódó hírek” linkekre rákattintva kiderül az is, hogy a békésebbnek minősülő közeli Valence több negyedében már 2020 elején is előfordult, hogy a sofőrök és az utasok biztonsága érdekében felfüggesztették az esti, azaz 17 óra 30 perc utáni buszközlekedést.

A francia belügyminiszter a mostani tömeges késelésről elmondta: azt, hogy emberek odamennek máshonnan, erőszakkal megpróbálnak bejutni egy ünnepségre, ahol aztán késelnek, „barbarizálódásnak” nevezik, ami a „társadalmunk általános kudarca”.

Megoldásként pedig határozottan leszögezte: „mindenhol vissza kell állítanunk a tekintélyt”.

Emmanuel Macron annyiban értékelt másként egy polgármestereknek szervezett szerdai rendezvényen, hogy ő nem barbarizálódásként, hanem decivilizációként, azaz a civilizáció lebontásának tendenciájaként definiálta az országban tapasztalható erőszakot.

(Nyitókép: MTI/AP/Eric Gay)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Burdisgarage
2023. december 19. 21:51 Szerkesztve
Pár éve volt talán Lesboszon, hogy egy úniós küldöttség, ment a migrássimogatóba, azok meg épp elégedetlenkedtek meg mást is égettek. Úgy kellett kimenekíteni őket, na AZT megnéztem volna. De, hogy egy csoki szolgáljon ki, hát akkor Afrikábba mennék, nem Görögországba.
Pernahajder
2023. november 25. 06:40
francseszkó rinyapicsogi ezt is megszakértette. Áruld már el töki, miben különbözik ez a cigánylakta fidkányfalvaitoktól?
tapir32
2023. november 24. 21:13
A társadalmak kölcsönösen egymásra utalt emberekből állnak és az egymásra utaltságok hálózatában kell mindenkinek megtalálnia a saját szabadságát. A társadalom szövetét kívánja szétrombolni a „nyílt társadalom” destruktív ideológiája. Ami, éppen azért bukott meg, mert nem tudott mást ajánlani az embereknek, mint az önzést, az izolációt, a szorongást, a konyha moralizálást és a társadalom homogenizálását. A nyílt társadalom, mint társadalomfilozófiai elképzelés az 1960-as évek végére megbukott. Ma már a nyílt társadalom utópiája egy anakronizmus. Ha egy utópia megvalósul, az mindig totalitarizmushoz vezet. A társadalom, mint a kölcsönös egymásrautaltságok hálózata felbomlik, ha a liberálisok által hirdetett, az intézményekkel és a hatalommal szembeni bizalmatlanság és az egoizmus úrrá lesz a társadalmon. Az atomizált társadalom képtelen az önfenntartásra.
Ehetős Odó
2023. november 24. 20:17
A csigazabálók gyáva taknyok, még a nagy forradalmat is úgy hazudták maguknak. Ezek nem fognak úgy ellenállni, mint az írek, végük van, mint a botnak. Gróf Apponyi elégedetten mosolyog odafent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!