Ferenc pápa problematikusságát nem a közéleti, hanem teológiai kijelentései adják

2023. november 24. 11:37

És akkor újra meg újra fel lehet tenni a kérdést: hova tűnt 1985 Bergogliója?

2023. november 24. 11:37
A pápa ezer szegényt és hajléktalant fogad a szegények világnapján
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
PestiSrácok

„És szinte egyetlen dolognak köszönhetjük mindazt, hogy különféle balos, betolakodási kísérleteket még sikerült visszaverni: annak, hogy a világegyház tengelye egészen egyszerűen eltolódott a hagyományos délre. Ha mai napig igaz volna az, ami évezredeken keresztül igaz volt, magyarán, hogy a nyugat vagy észak, nevezzük ahogy akarjuk élvezi a szinte korlátlan befolyást az Egyházban, akkor már rég nem az lenne a legnagyobb gondunk, hogy Pachamama-totemet állíthattak fel a Szent Péter székesegyházban. Indirekt módon – hiszen nem hiszem, hogy Ferencnek ez lett volna az oka minderre, főleg, ha elnézzük a törekvéseit – azzal, hogy egyre több és több érsek kerül ki a harmadik világ országai közül, illetve, hogy ezzel egyidőben nem csak a politikai súlya csökken az Egyházban a nyugatnak, de a népességcsökkenés miatt a valódi is, gyakorlatilag döntően az az akarat érvényesül, amit a Dél akar. Azt talán nem kell mondanom, hogy a Dél enyhén szólva máshogy gondolkozik, mint Észak. Továbbra is tartom, hogy a vulgáris támadások Ferenc ellen, amelyek időnként az alapvető teológiai felkészültséget is nélkülözik, illetve az olyan megjegyzések miatt átkozódások irányában, amelyek minden eddigi Szentatyától is elhangzottak – vö., miket mondott a menekültek befogadásáról mondjuk Szent II. János Pál pápa -, dőreségek, feleslegesek, magyarázhatatlanok.

Ezt is ajánljuk a témában

Annál inkább figyelni kell viszont arra, ami a teológiai színtéren történik, Ferenc iránymutatásával. Ez az, ami időnként botrányos bír lenni. És akkor újra meg újra fel lehet tenni a kérdést: hova tűnt 1985 Bergogliója? Hova tűnt a Chi sono i gesuiti Ference?”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Massimo Valicchia / NurPhoto / NurPhoto via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. november 25. 13:22
B&S 1. Ha hiszünk is a Szentlélek folyamatos munkálkodásában, Egyre kevésbé...... 2.csak számolja az igazakat. Ha elfogynak, kénkőeső indítókulcs bedug. Ez utóbbi momentum a Teremtő /Mindenható/Jó Isten teljes CSŐDJÉNEK elismerése , ugyebár...
survivor
2023. november 25. 13:18
Aki át akarja írni /értelmezni a Miatyánkot, arról nincs mit beszélni....
Skywalker_bp
2023. november 24. 23:05
Hová tűnt 1985 Bergoglio-ja? Ezt kérdezi Trombitás. Drága kenyér! Trombitás tán csak nem ért a teológiáboz is? Muhaha!
Bell & Sebastian
2023. november 24. 14:38
Ez D-dúr és e-moll! Mivel 200 méter híján sikerült "csak" kikapni a legújabb késelést és átélni az azt követő rebelliót, pontosan megegyezik az idegenek befogadásáról alkotott véleményem a szigetlakókéval. Akiket pénzért elárult a saját politikai elitjük, ami még véletlenül sem egyezik meg a történelmi elittel. Ha hiszünk is a Szentlélek folyamatos munkálkodásában, csak a lényegét nem értjük. Sosem fogja búzává változtatni az ocsút, csak szétválasztani a kettőt. Nem nagyon érdekli, melyik nép hány középkori kőkeresztet és romos katedrálist tud pénzért mutogatni a turistáknak, csak számolja az igazakat. Ha elfogynak, kénkőeső indítókulcs bedug.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!