Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ennyibe kerülhet a háború Izraelnek

2023. november 05. 17:01

A pénzügyminisztérium előzetes adatait a a Calcalist című pénzügyi lap közölte.

2023. november 05. 17:01

Izrael Hamász elleni háborúja több mint 50 milliárd dollárba is kerülhet – idézte a Calcalist összeállítását a Reuters. A Gázai övezetben zajló konfliktus Izrael bruttó hazai termékének 10 százalékát teszi ki.

A lap felhívta arra is a figyelmet, hogy a szakemberek azt feltételezik, hogy a háború nyolc-tizenkét hónapig tart majd, valamint azt is figyelembe veszik, hogy a konfliktus a Gázai övezetre korlátozódik, és nem vesz részt benne teljes mértékben a Hezbollah, Irán vagy Jemen. Emellett azzal is kalkulálnak, hogy a mintegy 350 ezer izraeli tartalékos rövidesen visszatér a munkahelyére.

A Calcalist jelentése szerint 

a becsült költségek felét a védelmi kiadásokra fordítanák,

 amelyek jelenleg napi 1 milliárd sékel körül mozognak. További 40-60 milliárd sékelt tennének ki az elmaradt bevételek, míg a vállalkozások kártalanítása és a helyreállítási erőfeszítések további 17-20 milliárd, illetve 10-20 milliárd sékelt igényelnének – sorolták.

Gazdasági segélycsomagot készítenek elő

Megjegyezték, hogy Bezalel Smotrich pénzügyminiszter korábban kijelentette, hogy az izraeli kormány gazdasági segélycsomagot készít elő azok számára, akiket a palesztin támadások érintettek. A tárcavezető biztosította, hogy 

ez a csomag „nagyobb és szélesebb körű” lesz, mint a COVID-19 járvány idején nyújtott csomag volt.

A háború gazdasági következményei ugyanakkor már most megmutatkoznak. Az S&P negatívra rontotta Izrael kilátását, míg a Moody's és a Fitch is felülvizsgálat alá vette Izrael besorolását – írta a Reuters.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

***

Nyitókép: YING TANG / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Málaga21
2023. november 05. 20:41
Még mindig olcsóbb, mint a hohol fos, ráadásul ennek eredménye is lesz.
powerage
2023. november 05. 18:29
Nem lesz gond, Tommaso már fel is vette a hitelt, hogy fizesse az egészet.
drágabolgárúr
2023. november 05. 18:13
Mindegy mennyibe kerül a háború, nem Izrael fizeti, nahem az USA. Áttételesen a nyomtatott dollárokon keresztül pedig az egész világ. Mi is!
Gullwing
2023. november 05. 18:09
"Morálisan és jogilag is megkérdőjelezhető módon jutott hozzá csaknem félmilliárd forinthoz a Gyurcsány-kormány idején az a liberális filozófusi kör, amely szinte naponta állítja erkölcsi pellengérre a konzervatív oldal szereplőit: Radnóti Sándor, Heller Ágnes, Vajda Mihály, Gábor György és Geréby György alkotta filozófusi kör" Na ezek biztosan szívesen segítenek Izraelnek a háború finanszírozásába...... 😂😂😂
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!