Gulyás Gergely: A Tiszáéhoz hasonló gigantikus megszorítócsomagunk valóban nincsen!

Rendőrségi irányítás alá kerülnek a javítóintézetek.

Schwab Richárd gasztroenterológus, belgyógyász és Mester Károly agrármérnök, természetgyógyász, fitoterapeuta az MCC Feszten vitatta meg modern táplálkozásunk legégetőbb kérdéseit.

Világszerte megnőtt az érdeklődés az egészségtudatos táplálkozás iránt. A legfrissebb kutatások egyértelmű összefüggést mutatnak a mikrobiom és testi-lelki jóllétünk között. A téma tömegeket vonzott az MCC Feszt nagyszínpadához is, ahol Schwab Richárd és Mester Károly járta körül az egészséges táplálkozás, az élelmiszeripari trendek és az egyéni életmódválasztás kérdéskörét.
Schwab Richárd a beszélgetés elején hangsúlyozta, a gasztroenterológia tíz éve forradalmi változáson megy keresztül, elkészült a mikrobiomtérkép, s egyre világosabban látszanak a táplálkozásformák és a gyulladásos, illetve daganatos megbetegedések összefüggései. Szemléletes példákkal érzékeltette, milyen fejlődést jelenthet egy-egy visszatérő poliptól szenvedő beteg esetében az étkezési szokások tudatos megváltoztatása: van, aki tíz évig is tünetmentes lehet így.

Mester Károly is utalt a téma megkerülhetetlenségére. Tapasztalatai szerint az ipari takarmányozás és az élelmiszergyártás alapanyagai ma már jelentős mértékben károsítják a mikrobiomot, különösen a bélflórát, aminek tragikus következményei lehetnek az immunrendszerre, a hormonrendszerre és az anyagcserére nézve is. Kiemelte a citokróm P450 enzimrendszer és a butiráttermelő baktériumok szerepét, amelyek sérülése számos megbetegedés mögött állhat.