Az vagy, amit megeszel? – Mikrobiomok a nagyszínpadon

2025. augusztus 07. 00:17

Schwab Richárd gasztroenterológus, belgyógyász és Mester Károly agrármérnök, természetgyógyász, fitoterapeuta az MCC Feszten vitatta meg modern táplálkozásunk legégetőbb kérdéseit.

2025. augusztus 07. 00:17
null
Constantinovits Milán

Világszerte megnőtt az érdeklődés az egészségtudatos táplálkozás iránt. A legfrissebb kutatások egyértelmű összefüggést mutatnak a mikrobiom és testi-lelki jóllétünk között. A téma tömegeket vonzott az MCC Feszt nagyszínpadához is, ahol Schwab Richárd és Mester Károly járta körül az egészséges táplálkozás, az élelmiszeripari trendek és az egyéni életmódválasztás kérdéskörét. 

Forradalmi fejlődés a táplálkozástudatosságban 

Schwab Richárd a beszélgetés elején hangsúlyozta, a gasztroenterológia tíz éve forradalmi változáson megy keresztül, elkészült a mikrobiomtérkép, s egyre világosabban látszanak a táplálkozásformák és a gyulladásos, illetve daganatos megbetegedések összefüggései. Szemléletes példákkal érzékeltette, milyen fejlődést jelenthet egy-egy visszatérő poliptól szenvedő beteg esetében az étkezési szokások tudatos megváltoztatása: van, aki tíz évig is tünetmentes lehet így. 

Mester Károly is utalt a téma megkerülhetetlenségére. Tapasztalatai szerint az ipari takarmányozás és az élelmiszergyártás alapanyagai ma már jelentős mértékben károsítják a mikrobiomot, különösen a bélflórát, aminek tragikus következményei lehetnek az immunrendszerre, a hormonrendszerre és az anyagcserére nézve is. Kiemelte a citokróm P450 enzimrendszer és a butiráttermelő baktériumok szerepét, amelyek sérülése számos megbetegedés mögött állhat. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!