Kezdődik a Tranzit – de hol van az „igazi” ellenzék?

Dömötör Csaba szerint a tiszások a Tranziton elmagyarázhatták volna, „hogy miért akarnak újra többkulcsos, magasabb jövedelemadó-kulcsokat. S ha egyszer akarnak, miért akarják letagadni?”

Schwab Richárd gasztroenterológus, belgyógyász és Mester Károly agrármérnök, természetgyógyász, fitoterapeuta az MCC Feszten vitatta meg modern táplálkozásunk legégetőbb kérdéseit.
Világszerte megnőtt az érdeklődés az egészségtudatos táplálkozás iránt. A legfrissebb kutatások egyértelmű összefüggést mutatnak a mikrobiom és testi-lelki jóllétünk között. A téma tömegeket vonzott az MCC Feszt nagyszínpadához is, ahol Schwab Richárd és Mester Károly járta körül az egészséges táplálkozás, az élelmiszeripari trendek és az egyéni életmódválasztás kérdéskörét.
Schwab Richárd a beszélgetés elején hangsúlyozta, a gasztroenterológia tíz éve forradalmi változáson megy keresztül, elkészült a mikrobiomtérkép, s egyre világosabban látszanak a táplálkozásformák és a gyulladásos, illetve daganatos megbetegedések összefüggései. Szemléletes példákkal érzékeltette, milyen fejlődést jelenthet egy-egy visszatérő poliptól szenvedő beteg esetében az étkezési szokások tudatos megváltoztatása: van, aki tíz évig is tünetmentes lehet így.
Mester Károly is utalt a téma megkerülhetetlenségére. Tapasztalatai szerint az ipari takarmányozás és az élelmiszergyártás alapanyagai ma már jelentős mértékben károsítják a mikrobiomot, különösen a bélflórát, aminek tragikus következményei lehetnek az immunrendszerre, a hormonrendszerre és az anyagcserére nézve is. Kiemelte a citokróm P450 enzimrendszer és a butiráttermelő baktériumok szerepét, amelyek sérülése számos megbetegedés mögött állhat.